ApărareInfrastructurăInterviurile Umbrela StrategicăȘtiri

Infanteria Marină își planifică exercițiile pentru 2021/ 250 de noi recruți în 2020 – VIDEO

Locotenentul-colonel Dumitru Todosiuc la Umbrela Strategică Focus

Infanteria Marină română a început deja conferințele de planificare pentru exercițiile anului 2021, iar pentru acest an va participa la exerciții pe teritoriul național și la ”ieșiri în mediul internațional” de la sfârșitul lunii august, a spus, la Umbrela Strategică Focus, locotenentul-colonel Dumitru Todosiuc, comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină, din Forțele Navale Române.

Tot ceea ce este planificat în a doua jumătate a anului este în picioare. Se continuă planificarea pentru exerciții care încep de la sfărșitul lunii august –începutul lunii septembrie și se întind către sfărșitul lunii noiembrie . Nu s-a pus în discuție renunțarea la ele. Avem exerciții atât pe teritoriul național, cât și ieșiri în mediul internațional. (…)Când facem planificarea unor exerciții naționale și internaționale, dăm timpul înapoi și începem mai din timp. Anul acesta vom începe automat planificarea pentru tot ce înseamnă anul 2021 și nu sunt puține exercițiile la care urmează să participăm și la care deja am început să avem conferințele de planificare”, a explicat locotenentul – colonel Todosiuc.

El a subliniat necesitatea de a pune ”presiune  pe tot ce înseamnă pregătirea de specialitate, atât pe apă, cât și pe uscat”, prin ”mărirea prezenței în aria de responsabilitate: exerciții naționale, tabere de instrucție, misiuni de supraveghere și de recunoaștere , trageri de luptă”.

Todosiuc s-a declarat ”încântat” să spună că pentru 2020 au fost alocate 250 de locuri pentru noii recruți din Infanteria Marină: ”Înseamnă că cei 250 de doritori, care au parcurs deja toate etapele de selecție , undeva în toamnă se vor prezenta la noi în curte și vor începe pregătirea generală și de specialitate, de infanterie marină sub coordonarea instructorilor –infanteriști marini ”, adăugând: ”(…) cel puțin pentru județul Tulcea, am avut câteva sute de persoane interesate să ni se alăture. (…) intră într-un proces de selecție și cei care o trec vor candida pe locurile care ne sunt alocate în 2021”.

În ceea ce privește tehnica și echipamentele necesare infanteriștilot marini, locotenentul –colonel Todosiuc a avansat ”termenul maxim de 2026” pentru ca un necesar tehnic complex să ajungă la destinație: ” Tehnica și echipamentul vor veni. Suntem prinși în programe de înzestrare naționale cu transportoare amfibii blindate, cu tehnică de teren blindată și neblindată (autoturisme 4×4), cu sisteme de supraveghere UAS/UAV și capabilități fluviale – ar presupe înzestrarea în viitor cu vedete blindate de asalt– (…) este nevoie de timp și de bani (…) aș putea vehicula un 2026 , termen maxim în care am putea să avem o mare parte din această tehnică în unitate , cu începere din 2021”.

Referindu-se la războiul din Afganistan, unde infanteriștii marini români au fost prezenți în 2019, locotenentul-colonel Todosiuc a calificat acest teatru de operațiuni ca fiind într-o continuă dinamică: ”Teatrul de operații din Afganistan comportă anumite particularități față de alte teatre de operații și este într-o continuă dinamică. Situația de astăzi nu seamănă cu situația de mâine. (…) Se schimbă tehnicile, tacticile și procedurile insurgenților. Odată ce ei le-au adaptat la ce făceam noi, este rândul nostru să le adaptăm de așa manieră ,încât să fim cu un pas înaintea lor, pentru a-i surprinde din nou. (…) De exemplu, dacă în 2019 efortul insurgenților era concentrat, axat pe o anumită zonă, anul acesta efortul insurgenților ar fi putut fi concentrat pe o cu totul altă direcție.

Nu putem spune că lucrurile se schimbă în bine. Dar, cert este că de fiecare dată când un batalion de protecție a forței, o forță, un detașament român calcă în Afghanistan  va avea parte de noi provocări Populația de acolo își dorește să trăiască în pace, în liniște. Prin toate misiunile pe care le desfășurăm în acest teatru de operații, noi, militarii ne dorim să le câștigăm încrederea, susținerea și să le demonstrăm că se pot baza pe noi, că încercăm să-i ajutăm să aibă o viață mult mai liniștită susținând Coaliția, respectiv misiunea Resolute Support”, a mai spus, , la Umbrela Strategică Focus, locotenentul-colonel Dumitru Todosiuc, comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină, din Forțele Navale Române.

  • Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aici
  • Principalele remarci ala locotentului-colonel Dumitru Todosiuc făcute la ediția Umbrela Strategică Focus
  • Războiul din Afganistan / O continuă dinamică. Nu putem spune că lucrurile se schimbă în bine

-Teatrul de operații din Afganistan comportă anumite particularități față de alte teatre de operații și este într-o continuă dinamică. Situația de astăzi nu seamănă cu situația de mâine.

-Se schimbă tehnicile, tacticile și procedurile insurgenților. Odată ce ei le-au adaptat la ce făceam noi, este rândul nostru să le adaptăm de așa manieră ,încât să fim cu un pas înaintea lor, pentru a-i surprinde din nou.

-De exemplu, dacă în 2019 efortul insurgenților era concentrat, axat pe o anumită zonă, anul acesta efortul insurgenților ar fi putut fi concentrat pe o cu totul altă direcție.

-Nu putem spune că lucrurile se schimbă în bine. Dar, cert este că de fiecare dată când un batalion de protecție a forței, o forță, un detașament român calcă în Afghanistan  va avea parte de noi provocări

– Populația de acolo își dorește să trăiască în pace, în liniște. Prin toate misiunile pe care le desfășurăm în acest teatru de operații, noi, militarii ne dorim să le câștigăm încrederea, susținerea și să le demonstrăm că se pot baza pe noi, că încercăm să-i ajutăm să aibă o viață mult mai liniștită susținând Coaliția, respectiv misiunea Resolute Support.

  • Lupta cu pandemia de coronavirus/ Contribuie la dezvoltarea cooperării inter-instituționale

-Infanteria Marină a participat la susținerea structurilor de forță din cadrul MAI în pandemie, a contribuit efectiv la efortul național pentru prevenirea și limitarea noului coronavirus.

-Nu pot să spun că am fost suficient pregătiți pentru această misiune. Pentru că misiunea noastră de bază este cu totul alta. Misiunile desfășurate pentru limitarea efectelor coronavirusului au fost de altă natură. Dar vreau să menționez că acest tip de misiuni le avem cuprinse în planurile și programele noastre de antrenament anual.

-În plus, o parte din militarii regimentului de pușcași marini, care au avut misiuni în Kosovo și alții care au participat în TO Afganistan s-au mai confruntat cu misiuni similare. Având experiența lor am reușit să ne desfășurăm misiunile foarte bine, atât prin atragerea, corectarea și încurajarea tinerilor pușcași marini (….) am reușit în același timp să cooperăm, conlucrăm și comunicăm foarte bine cu celelalte structuri ale MAI.

-Tipul acesta de activități contribuie la dezvoltarea cooperării inter-instituționale și ne-a ajutat să identificăm aceste lecți care vor face ca în viitor cooperarea și conlucrarea să fie mult mai bune.

-Ne-am dat seama unde ar fi micile probleme de comunicare, de planificare, diferențele între planificarea structurilor MAI și MApN. Am putut să le armonizăm.

-Am desfășurat misiuni de pază și protecție la obiective luate în primire de la jandarmi, patrule mixte, puncte de contol trafic mixt . (…) Mă bucur de cooperarea pe care am reușit să o construim la nivelul județului Tulcea, unde ne-am desfășurat misiunile.

  • Cele mai importante exerciții internaționale, cei mai buni parteneri / Nu există un singur partener, cel mai bun în toate

 – (…) Nu putem pune degetul pe un anume partener, forță și să spunem că el este cel mai bun . De la fiecare am avut câte ceva de învățat. (…) Fiecare partener a avenit cu lucruri noi, interesante , abordări diferite (…) Nu există un singur partener, cel mai bun în toate

– În Marea Baltică am avut planificat pentru 2020 două exerciții majore (planificate încă din 2019) – BALTOPS 2020 și Defender 2020 – (…) Am reușit să ne mulăm, adaptăm la solicitările unor activități în afara teritoriului național și am reușit să le transmitem partenerilor o parte din cultura noastră organizațională, o parte din tehnicile, tacticile și procedurile pe care le folosim în mediul, misiunile noastre.

– Din păcate, pe perioada planificării, puțin înainte de a începe dislocarea pentru unul dintre ele a apărut pandemia, care ne-a blocat.și a dus la închiderea, anularea sau redimensionarea exercițiilor.

-(…) Dar (…) a fost un antrenament foarte bun pentru modulul de planificare în vederea dislocării în zone de exercițiu. A comportat anumite elemente importante care țin de pregătirea pentru dislocarea în teatru , susținerea logistică a întregului exercițiu și aducerea militarilor înapoi, acasă.

-Pentru cele două exerciții Infanteria Marină era planificată să participe la nivel de pluton și companie.

-Tot ceea ce este planificat în a doua jumătate a anului este în picioare. Se continuă planificarea pentru exerciții care încep de la sfărșitul lunii august –începutul lunii septembrie și se întind către sfărșitul lunii noiembrie . Nu s-a pus în discuție renunțarea la ele. Avem exerciții atât pe teritoriul național, cât și ieșiri în mediul internațional.

  • Ce lipsește din tehnică/ Este nevoie de bani și de timp pentru asigurarea volumului total de tehnică

 – Având în vedere că suntem o structură unicat în armata română și militarii noștri opereazî în toate cele trei medii (avem scafandrii, parașutiști, operăm pe apă, sub apă, pe pământ), tehnica și armamentul nostru comportă foarte multe specificații și de aici nevoia de a avea o diversitate căt mai mare de tehnică.

– (…) este nevoie de bani și de timp pentru asigurarea volumului total de tehnică dintr-o dată.

-(…) tehnica și echipamentul vor veni. Suntem prinși în programe de înzestrare naționale cu transportoare amfibii blindate , cu tehnică de teren blindată și neblindată (autoturisme 4×4), cu sisteme de supraveghere UAS/UAV și capabilități fluviale (ar presupe înzestrarea în viitor cu vedete blindate de asalt)

-(…) este nevoie de timp (…) aș putea vehicula un 2026 , termen maxim în care am putea să avem o mare parte din această tehnică în unitate , cu începere din 2021.

  • Recrutări, recrutări/ Avem și câteva doamne, care au reușit să facă față cu brio tuturor provocărilor și țin să le mulțumesc

 – Înființarea unor structuri noi presupune automat un număr mai mare de oameni.

– Misiunile anterioare din Kosovo au fost destul de atrăgătoare . Recenta misiune din Afghanistan, toate exercițiile naționale și internaționale la care am participat, promovarea pe care ne-o facem, toate interacțiunile cu populația civilă au făcut ca în ultima vreme să apară mulți doritori să ni se alăture.

– Sunt încântat să spun că pentru anul 2020 avem alocat un număr de 250 de locuri pentru viitorii recruți ce vor ajunge în Infanteria Marină (…) Înseamnă că cei 250 de doritori , care au parcurs deja toate etapele de selecție , undeva în toamnă se vor prezenta la noi în curte și vor începe pregătirea generală și de specialitate, de infanterie marină sub coordonarea instructorilor –infanteriști marini

– Este o creștere bună pentru 2021, când se va termina cursul

-Nu ne oprim aici, am continuat să arătăm mediului civil cine suntem și ce facem , cu bune și cu rele, pentru că viața de infanteriști marini nu este atât de ușoară.

-Sunt foarte încântat să spun că, cel puțin pentru județul Tulcea, am avut câteva sute de persoane interesate să ni se alăture. (…) intră într-un proces de selecție și cei care o trec vor candida pe locurile care ne sunt alocate în 2021.

-Din păcate nu avem foarte multe doritoare. Mediul și stilul nostru de acțiune în aria de responsabilitate nu prea le încântă neapărat pe doamne, domnișoare.Suntem destul de mult timp plecați de acasă, avem misiuni într-o arie de responsabilitate mare (Delta Dunării, complexul lagunar Razelm-Sinoe și toată zona costieră), departe de tot ce înseamnă zonă de confort (…)

-(…) dar este o provocare. Avem câteva doamne, care ne-au însoțit și au reușit să facă față cu brio tuturor provocărilor și țin să le mulțumesc. Sper să mai vină și altele. Îmi doresc lucrul acesta.

  • Până la sfârșitul lui 2020… / Trebuie să punem presiune pe tot ce înseamnă pregătirea de specialitate

-Trebuie să punem presiune pe tot ce înseamnă pregătirea de specialitate, atât pe apă, cât și pe uscat.

-Mărirea prezenței în aria de responsabilitate: exerciții naționale, tabere de instrucție, misiuni de supraveghere și de recunoaștere , trageri de luptă.

-250 de noi recruți ne intră în curte, în septembrie. Ne concentrăm pe tot ce înseamnă planificarea educației, pregătirii lor (…) cu respectarea măsurilor de distanțare socială, trebuie să ținem cont de ele probabil o perioadă mare de timp.

-Suntem focusați și concentrați pe planifcarea următoarelor exerciții naționale (…) Ne dorim să performăm, să existe o evoluție în pregătirea noastră (…) evoluția se poate testa și confirma în aceste exerciții.

-Când facem planificarea unor exerciții naționale și internaționale, dăm timpul înapoi și începem mai din timp. Anul acesta vom începe automat planificarea pentru tot ce înseamnă anul 2021 și nu sunt puține exercițiile la care urmează să participăm și la care deja am început să avem conferințele de planificare

Anul viitor, pe vremea asta … / Putem merge mai departe, să mai schimbăm lucruri , multe lucruri

-Cred că am făcut o pasiune pentru Infanteria Marină. Îmi doresc ca în continuare să pot răspunde provocărilor și îmi doresc să pot coordona în continuare Infanteria Marină , chiar dacă poate nu din poziția de comandant de regiment , dar strâns legat, la un poate eșalon superior , dar în același domeniu

-M-aș vedea ocupându-mă și coordonând infanteria marină în perioada următoare, pentru că mai sunt multe lucruri de făcut . Încă mai am idei. Echipa este tânără și cred că putem merge mai departe, să mai schimbăm lucruri , multe lucruri.