• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Industria șisturilor din SUA, ținta reală a războiului petrolului între Rusia și Arabia Saudită, potrivit analiștilor

    Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

    Tensiunile dintre Rusia și Arabia Saudită cu privire la strategia de urmat pentru a gestiona scăderea cererii mondiale de petrol din cauza coronavirusului pare să reprezinte o bătălie acerbă între cele două țări pentru cote de piață, însă analiștii consultați de canalul CNBC sunt de părere că ținta reală a războiului pe prețul petrolului este industria hidrocarburilor de șist din SUA.

    Analiștii estimează că războiul pe prețul țițeiului va afecta serios economia Statelor Unite și industria petrolieră americană, care deja se confruntă cu lipsa lichidităților.

    În mod intenționat sau nu, industria petrolieră americană a fost prinsă la mijloc în conflictul economic dintre Rusia și Arabia Saudită, care a provocat luni cea mai abruptă scădere a prețului petrolului din ultimii aproape 30 de ani.

    Războiul prețurilor pe piața petrolului se adaugă la temerile generate de răspândirea rapidă a coronavirusului în întreaga lume; zeci de milioane de persoane fiind afectate de restricții de călătorie, lucru ce a provocat o scădere semnificativă a cererii de petrol, implicit și un declin al prețurilor.

    După ce Rusia a refuzat să accepte o reducere suplimentară a producției de petrol, măsură propusă de OPEC în încercarea de a stabiliza piețele, Arabia Saudită a diminuat preţurile oficiale de vânzare ale petrolului exportat de Riad și a anunțat că intenționează să-și sporească dramatic producția de țiței. Pe de altă parte, Moscova susține că industria petrolieră rusă va rezista și își va menține cota de piață.

    De altfel, Rusia a susținut de mult timp că reducerile de producție nu fac decât să se ajute șistul american; deoarece scăderile de producție ale OPEC oferă Statelor Unite mai mult spațiu pe piață să-și sporească producția.

    „În timp ce conducerea OPEC își păstrează speranța că prăbușirea prețurilor va fi un catalizator pentru o reconciliere între cei doi giganți petrolieri, președintele Putin s-ar putea să nu capituleze rapid”, afirmă Helima Croft, director la RBC Capital Markets. „Ne temem că ar putea fi o confruntare [prelungită], întrucât strategia Rusiei pare să vizeze nu doar companiile din industria șistului din SUA – ci politica de sancțiuni coercitive pe care a abundența energetică americană a permis-o”, a completat Croft.

    Helima Croft a mai comentat că președintele Vladimir Putin a fost probabil influențat și de Igor Sechin, președintele companiei petroliere Rosneft. Oficialul rus și-a manifestat în repetate rânduri opoziția față de acordul Rusia-OPEC privind reducerea producției și a criticat sancțiunile americane la adresa Rosneft.

    De asemenea, Rusia s-a arătat iritată de sancțiunile americane care au frânat eforturile de finalizare a gazoductului Nord Stream 2, despre care Washingtonul susține că va spori dependența Europei de gazul rusesc.

    „Nu există nicio îndoială că a fost o umilință uriașă pentru ruși ca realizarea gazoductului Nord Stream 2 să se oprească aproape de finalizare”, a declarat Daniel Yergin, vicepreședinte al companiei de cercetare în domeniul financiar IHS Markit.

    „Se pare că Sechin nu încearcă să elimine doar cota de piață a producătorilor americani de șist, ci politica agresivă de sancțiuni a SUA, pe care abundența energetică americană a permis-o”, a afirmat Croft (RBC Capital Markets). „Oficialii din cadrul Administrației Trump s-au lăudat în mod repetat cu capacitatea SUA de a-și pedepsi adversarii în planul politicii externe prin reducerea abruptă a exporturilor de petrol, fiind feriți de impactul prețurilor datorită rezervelor interne abundente de energie”, a completat ea.

    Departamentul Energiei de la Washington a transmis luni seară că Statele Unite vor rămâne cel mai mare producător de energie din lume în pofida perioadei volatile.

    „Aceste încercări ale unor actori statali de a manipula și speria piețele petroliere consolidează importanța rolului Statelor Unite ca furnizor fiabil de energie pentru partenerii și aliații săi din întreaga lume. Statele Unite, fiind cel mai mare producător mondial de petrol și gaze, pot și vor rezista la această perioadă de volatilitate”, a afirmat Departamentul Energiei.

    Un război pe piața globală a petrolului ar putea provoca o scădere suplimentară a prețului, chiar sub 30 de dolari/baril, potrivit lui Francisco Blanch de la firma de investiții BofA Securities.

    „Arabia Saudită este împotriva Rusiei și Rusia împotriva Statelor Unite. Cred că asta este. Rușii nu pot crește mult producția și saudiții pot”, a spus Yergin.

    Francisco Blanch este de părere că întrebarea cheie este dacă Rusia și Arabia Saudită s-au aliat împotriva industriei șistului din SUA, ori se lupă una împotriva celeilalte.

    În contextul crizei pe piața petrolului, Agenția Internațională de Energie și-a redus estimările privind cererea globală de petrol, pronosticând pentru anul acesta o scădere de 90.000 de barili/zi, deși anterior preconiza o creștere de 825.000 barili/zi, fiind pentru prima dată după 2009 când cererea globală de petrol va scădea.

    Te-ar mai putea interesa

    Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Complexul Energetic Valea Jiului primește un ajutor de stat de peste 300 de milioane de lei Min. Energiei: România a atras peste un miliard de euro prin Fondul pentru modernizare

    Ultimele știri

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice