ApărareEnergieȘtiri

India cumpără armament american în valoare de 3 miliarde USD/Lockheed și Boeing țintesc și un contract de 15 miliarde USD

Sursa: Narendra Modi

India și Statele Unite au semnat marți o serie de acorduri în domenii ca apărarea, energia și telecomunicațiile; președintele american Donald Trump apreciind că a vizita sa în India a fost “foarte productivă”, și adăugând că va continua să lucreze alături de premierul indian Narendra Modi pentru a încheia “un acord comercial cuprinzător”.

  • SUA vor livra Indiei 24 de elicoptere navale MH-60R Romeo și șase elicoptere de atac AH-64E Apache.
  • India este un importator major de energie, iar cele două țări au convenit ca SUA să-și sporească exporturile de GNL către India.
  • Firme din Statele Unite încearcă să obțină alte câteva contracte militare bănoase cu India, vizând inclusiv un contract uriaș, în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, pentru livrarea a peste 100 de avioane multirol aviației indiene.
AH-64 Apache (boeing.com)

Trump a fost primit marți la palatul prezidențial Rashtrapati Bhavan de la New Delhi, ocazie cu care liderii Indiei și Statelor Unite au semnat o serie de acorduri în plan economic.

India va cumpăra elicoptere de atac și alte echipamente militare americane în valoare de 3 miliarde de dolari, a declarat Trump, după discuțiile cu Modi, informează BBC News.

“De asemenea, am discutat în detaliu despre apărare și am convenit asupra unui acord de apărare cuprinzător. Acordul include achiziționarea a 24 de elicoptere MH-60 Romeo de către India. Un alt contract este pentru achiziționarea a șase elicoptere AH-64E Apache”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

“Intensificarea cooperării în domeniul apărării și securității dintre India și Statele Unite este un aspect foarte important al parteneriatului nostru strategic”, a declarat Modi, adăugând că relațiile SUA-India reprezintă “cel mai important parteneriat al secolului XXI”, potrivit postului CNN News.

Liderul de la New Delhi a subliniat că India va cumpăra “echipamente militare americane avansate, inclusiv elicoptere Apache și MH-60, cele mai bune din lume”, în valoare de peste 3 miliarde de dolari.

MH-60R Romeo (lockheedmartin.com)

Potrivit unor surse citate de Times of India, New Delhi va plăti 2,12 miliarde de dolari pentru 24 de elicoptere navale MH-60R Romeo și 786 de milioane pentru șase elicoptere de atac AH-64E Apache.

Primele aparate MH-60R Romeo, echipate cu radare multimodale, rachete Hellfire, torpile Mk-54 și alte arme antisubmarin, vor fi livrate într-un an, iar restul vor ajunge în India în următorii patru ani.

Cele șase elicoptere AH-64E Apache, înarmate cu rachete aer-aer Stinger, rachete aer-sol Hellfire, tunuri și proiectile reactive nedirijate, vor fi livrate în trei ani și jumătate. În septembrie 2015, India a comandat 22 de elicoptere de atac Apache, valoarea contractului fiind de 1,9 miliarde.

AH-64 Apache (boeing.com)

Firmele americane, interesate și de alte licitații militare din India, a căror valoare cumulată depășește 20 de miliarde de dolari

În diverse stadii sunt și negocierile pentru achiziția de către India a unor drone de tip General Atomics Sea Guardian (peste 2,5 miliarde de dolari), șase aeronave de patrulare maritimă Boeing P-8I (1,8 miliarde de dolari), sistemul antirachetă National Advanced Surface to Air Missile System-II (NASAMS 2) pentru apărarea orașului New Delhi (1,8 miliarde de dolari) și 13 tunuri navale MK-45 de 5 inchi (1 miliard de dolari).

Companiile americane Boeing și Lockheed Martin se luptă și pentru obținerea unui contract uriaș, în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, pentru livrarea a peste o sută de avioane multirol Forțelor Aeriene Indiene, relatează publicația financiară Investor’s Business Daily.

Inițial, Lockheed Martin a oferit aeronave F-16, însă, după ce oficialii indieni ar fi sugerat că aparatul F-16 nu este destul de avansat, compania americană propune acum aparatul F-21, care include elemente de la avioane de generația a cincea (F-22 și F-35). Mai mulți experți aviatici au explicat că F-21 pare a fi un F-16 Block 70 îmbunătățit.

Boeing propune F / A-18 Super Hornet, dar se pare că gigantul SUA din industria aerospațială studiază posibilitatea oferirii F-15EX, potrivit Flight Global.

Alte companii care s-au înscris în competiție sunt Saab (cu JAS 39 Gripen), Dassault Aviation (Rafale), consorțiul Eurofighter (Typhoon) și United Aircraft Corp (MiG-35 și Sukhoi Su-35).

În ultimul deceniu, SUA au devenit un furnizor major armament al Indiei, exportând echipamente militare în valoare de 18 miliarde de dolari – în special avioane de transport și artilerie. Washingtonul a încercat – fără succes – să convingă Administrația de la New Delhi să renunțe la achiziția sistemul antiaerian și antirachetă S-400 din Rusia, un contract în valoare de peste 5 miliarde de dolari.

Sursa: Oil & Gas Advisors

Sectorul energiei din India atrage atenția exportatorilor americani de GNL

Cei doi lideri au anunțat și aprofundarea cooperării între India și SUA în ceea ce privește combaterea terorismului islamist, intensificarea legăturilor energetice, precum și angajamentul de a conlucra pentru a asigura securitatea tehnologiei 5G. De asemenea, firmele Exxon Mobil și Indian Oil au semnat un acord prin care India ar urma să importe și mai mult gaz natural lichefiat (GNL).

India este a cincea cea mai mare economie a lumii, potrivit Fondului Monetar Internațional, surclasând Marea Britanie și Franța. India este al treilea cel mai mare importator de petrol și al patrulea cel mai mare importator de gaz natural lichefiat (GNL) din lume.

Totodată, India este și un client major al industriei energiei din Statele Unite. Valoarea importurile de GNL din SUA a crescut de la 155 de milioane de dolari în perioada 2016-2017 la 527 de milioane de dolari în 2018-2019. De asemenea, valoarea exporturilor americane de țiței către India a avansat de la 609 milioane de dolari în 2017-2018 la peste 3500 de milioane de dolari în 2018-2019, informează site-ul cotidianului financiar Mint.

SUA și India au în comun și neîncrederea față de China. Administrațiile de la Washington și New Delhi și-au manifestat preocuparea în legătură cu creșterea influenței Chinei în Oceanul Indian, iar relațiile sino-indiene sunt afectate și de sprijinul economic și diplomatic al Beijingului pentru Pakistan.