ApărareȘtiri

Incident franco-turc: Macron afirmă, din nou, că NATO este în „moarte cerebrală”

Incidentul din data de 10 iunie, în cursul căruia mai multe nave turce s-ar fi pregătit să deschidă focul împotriva unei fregate franceze în Marea Mediterana, este, potrivit președintelui Franței, Emmanuel Macron, o dovadă excelentă a disfuncționalităților din cadrul Alianței Nord-Atlantice. Liderul de la Palatul Elysée a declarat din nou că NATO este în „moarte cerebrală”, afirmație care a scandalizat pe ceilalți membri ai organizației la finalul anului 2019.

Președintele Franței a afirmat luni că incidentul naval franco-turc, care este și obiectul unei anchete în cadrul NATO, constituie „una dintre cele mai frumoase demonstrații ale morții cerebrale” a alianței transatlantice, adăugând că situația este „intolerabilă”.

Macron a folosit prima oară această expresie la sfârșitul anului 2019, fiind aspru criticat pentru această afirmație de numeroși lideri occidentali, inclusiv de către omologul său american, Donald Trump, care la rândul său afirmase în trecut că NATO este o alianță „învechită” și obișnuiește să critice aliații europeni ai SUA pe o varietate de subiecte, de la bugete militare la comerț sau schimbări climatice.

NATO se confruntă cu o serie de disensiuni foarte puternice între membrii săi, însă nu este prima criză internă din istorie cu care se confruntă alianța transatlantică.

Pe data de 10 iunie, fregata franceză Courbet (F712), aflată sub comandă NATO, a încercat să oprească o navă cargo turcească despre care existau suspiciuni de încălcare a embargoului privind livrarea de arme în Libia. Însă, în timpul operațiunii de oprire a vasului, Courbet a fost de trei ori luată în vizor de radarele navelor militare turcești care escortau vasul cargo, procedură utilizată în general înaintea efectuării unui atac.

Turcia a dezmințit însă varianta franceză. Un oficial turc de rang înalt a afirmat că “este evident că aceste acuzații (…) sunt nefondate”, relatează Agence France Presse.

Navele turcești ar fi folosit sistemele radar pentru a “observa nava franceză care efectua o manevră periculoasă la distanță foarte mică, iar aceasta a fost o măsură de siguranță”, a explicat oficialul, adăugând: “În niciun moment nu a fost vorba de iluminara prin radar” a fregatei Courbet.

Acestea nu este singura dispută între Turcia și aliații săi: Ankara a achiziționat sisteme rusești antirachetă S-400; a declanșat o ofensivă împotriva milițiilor kurde siriene, care sunt susținute de statele occidentale împotriva rețelei teroriste Stat Islamic; continuă să blocheze planurile NATO de consolidare a prezenței aliate în Polonia și statele baltice în încercarea de a forța aliații să califice grupările kurde din Siria ca fiind entități teroriste; amenință în mod regulat Europa cu trimiterea de imigranți; este implicată în dispute teritoriale cu Grecia și Cipru în legătură cu delimitarea zonelor maritime din estul Mării Mediterane, unde recent s-au descoperit zăcăminte semnificative de hidrocarburi; a efectuat în ultimele luni o serie de incursiuni aeriene în spațiul aerian al Greciei deasupra Mării Egee.