ApărareȘtiri

Incendiu la bordul primei nave portelicopter chineze în timpul construcției la Shanghai

Sursa: H I Sutton, Twitter

Incendiul a izbucnit sâmbătă la bordul primei nave portelicopter chineze din clasa Type-075, care va putea transporta zeci de elicoptere și ambarcațiuni pentru operațiuni de desant, în timpul construcției la un șantier naval din Shanghai, informează publicația Forbes.

Imagini postate pe rețelele de socializare chineze arată o coloană groasă de fum, vizibilă de la mai mulți kilometri, provenind din interiorul navei, aparent din zona hangarului.

Incendiul a fost stins rapid, însă nu există informații despre magnitudinea daunelor cauzate în interiorul vasului, care a fost lansat la apă pe 25 septembrie.

Incidentul este o veste rea pentru Forțele Navale ale Chinei, însă este improbabil ca acest incident să împiedice finalizarea navei, prima din această clasă.

Cea de-a doua navă din această clasă este construită în apropiere, la șantierul Hudong–Zhonghua. Pe baza imaginilor din satelit, jurnaliștii Forbes estimează că această a doua navă va fi lansată la apă în următoarele săptămâni.

Similare cu navele americane din clasa Wasp sau America, navele portelicopter Type-075 vor putea transporta 30 de elicoptere de transport și atac, dar și ambarcațiuni de debarcare pe pernă de aer, asemănătoare cu ambarcațiunile LCAC (landing craft, air cushion) folosite de Forțele Navale Americane. 

Totuși, spre deosebire de Type-75, navele din clasa America pot servi și drept portavioane ușoare, putând folosi avioane F-35B.

Navele Type-075, care vor avea un deplasament de 40.000 de tone, vor fi semnificativ mai mare decât vasele similare din clasa Izumo (26.000 de tone) și Mistral (21.000), dar cu puțin mai mici decât vasele din clasa Wasp (41.000 de tone) și America (45.000 de tone), relatează publicația The South China Morning Post.