ApărareȘtiri

Heritage: Armata americană este în declin, China rămâne cea mai mare provocare de securitate

Bombardiere B-52H Stratofortresses aliniate pe pista Bazei Aeriene Barksdale, 14 octombrie 2020. (Foto: US Air Force/Tessa B. Corrick)

Puterea militară a SUA s-a redus în 2022 comparativ cu anul precedent, potrivit unui nou raport publicat Heritage Foundation, un think-tank conservator care analizează în fiecare an puterea forțelor armate americane și amenințările la adresa Washingtonului și aliaților săi. Pe de altă parte, analiștii atrag atenția că amenințările reprezentate de Rusia și China rămân „formidabile”.

Raportul, intitulat „Indexul forței militare americane 2023”, se axează pe ideea că Statele Unite ar trebui să fie pregătite pentru a gestiona nu doar un singur conflict, ci două războaie sau crize majore regionale în același timp. Potrivit autorilor, un astfel de nivel de pregătire ar descuraja orice tentativă a competitorilor strategici ai Washingtonului de a încerca să profite de faptul că SUA sunt preocupate cu o altă amenințare.

Invazia Ucrainei de către Rusia, extinderea dramatică a forțelor militare chineze și comportamentul provocator al Beijingului în regiunea Indo-Pacific și dincolo de ea, intransigența Coreei de Nord chiar și în ceea ce privește discutarea capacităților sale nucleare și încercările obstinate ale Iranului de a obține capacități nucleare și sprijinul susținut pentru grupurile teroriste ilustrează acest punct.

De la fondarea sa, SUA au fost implicate într-un război „fierbinte” major la fiecare 15-20 de ani. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, Washingtonul a menținut, de asemenea, forțe de luptă substanțiale în Europa și în alte regiuni, ducând simultan și războaie majore, în funcție de circumstanțe.

În consecință, evaluarea armatei americane realizată de Heritage Foundation se bazează pe scenariul că Statele Unite s-ar putea să se confrunte în viitor cu doi concurenți majori aproximativ în același timp.

Însă, raportul pe acest an cataloghează puterea militară a Statelor Unite drept „slabă”, în scădere de la un nivel „marginal” în anul precedent.

„Indexul 2023 concluzionează că actuala forță militară americană este expusă unui risc semnificativ de a nu putea face față cerințelor unui singur conflict regional major, participând în același timp la diferite activități de prezență și angajament”, se arată în raport. „Cel mai probabil nu ar putea face mai mult și este cu siguranță prost echipată pentru a gestiona două crize majore regionale aproape simultane”, mai afirmă autorii raportului.

„Aceasta este consecința logică a anilor de utilizare susținută, subfinanțare, priorități prost definite, politici de securitate în schimbare, disciplină extrem de slabă în execuția programelor și o lipsă profundă de seriozitate în cadrul instituției de securitate națională, chiar dacă amenințările la adresa intereselor SUA au crescut”, concluzionează analiștii de la Heritage Foundation.

Raportul a evaluat trei factori majori: mediul operațional global, amenințările la adresa intereselor Washingtonului și puterea militară a SUA.

Amenințările sunt evaluate pe baza comportamentului și capacităților militare ale actorilor statali și non-statali care amenință interesele naționale vitale ale SUA.

Statele Unite sunt o putere globală cu interese globale de securitate, iar armata americană trebuie să fie capabilă să protejeze aceste interese oriunde sunt amenințate. În pofida provocărilor din fiecare regiune geografică, SUA rămâne capabile să își proiecteze forțele, chiar și după invazia Rusiei în Ucraina. În Europa și Asia, alianțele și prezența militară din acele regiuni ajută SUA să-și proiecteze puterea. Cu toate acestea, SUA riscă să-și piardă poziția în Orientul Mijlociu din cauza instabilității politice și a tensiunilor bilaterale tot mai mari cu aliații regionali din cauza discuțiilor privind un nou acord nuclear cu Iranul.

Autorii raportului au subliniat că Europa „rămâne stabilă, matură și prietenoasă cu cerințele operaționale militare americane”, însă Rusia „rămâne amenințarea militară preeminentă pentru regiune, atât convențional, cât și neconvențional, iar invazia sa în Ucraina marchează o escaladare serioasă a eforturilor sale de a exercita influență asupra periferiei sale”.

Cercetătorii au mai afirmat că Rusia și China prezintă fiecare un comportament „agresiv” și au capacități „formidabile”. Între timp, raportul a indicat că Iranul și actorii non-statali sunt, de asemenea, „agresivi” în comportamentul lor, dar mai puțin amenințători din punctul de vedere al capacităților militare, relatează Defense News.

De asemenea, raportul atrage atenția că Beijingul  continuă să aibă o prezență semnificativă în Europa și, prin atenuarea sancțiunilor la adresa Moscovei, a fost un ajutor cheie care a permis Rusiei să continue războiul în Ucraina.

„Rusia rămâne principala amenințare la adresa intereselor americane în Europa, precum și cea mai presantă amenințare la adresa Statelor Unite. Invazia sa în Ucraina a reintrodus războiul convențional în Europa. Este, de asemenea, cel mai mare conflict de pe continent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar numeroasele sale repercusiuni economice și de securitate sunt resimțite pe tot globul. Moscova rămâne, de asemenea, angajată în campanii masive de propagandă pro-Rusia în alte țări est-europene, precum și în activități perturbatoare la periferia sa și în Orientul Mijlociu”.

În ceea ce privește capacitățile militare ale Rusiei, autorii raportului le evaluează ca fiind „formidabile” (cel mai înalt nivel), deși Rusia își consumă inventarul de muniții, provizii, echipamente și chiar personalul militar în războiul împotriva Ucrainei,

Însă, spre deosebire de cea a Ucrainei, capacitatea industrială a Rusiei rămâne neatinsă de război și va permite Moscovei să înlocuiască echipamentele mai vechi pierdute în conflict cu articole nou fabricate. Armata rusă dobândește și o experiență valoroasă de luptă. În consecință, războiul ar putea crește capacitățile militare ale Rusiei, notează autorii.

Rusia a suferit pierderi semnificative de tancuri și alte echipamente militare ca urmare a atacului său asupra Ucrainei, dar în următorii ani își va reconstrui armata, va înlocui tancurile și echipamentele distruse cu versiuni nou dezvoltate, nu cu vechile versiuni sovietice.

Un alt element major care amplifică periculozitatea Rusiei sunt „eforturile sale de a submina alianța NATO”.

Însă, potrivit Heritage Foundation, China a rămas cea mai „provocare de securitate” pentru forțele americane în toate domeniile luate în considerare de raport, autorii citând progresele tehnologice ale Beijingului.