ApărareȘtiri

Guvernul discută în ședință OUG prin care cresc soldele militarilor și salariile polițiștilor

Foto: mapn..ro - cursul de Combat Life Saver la baza Bemowo Piskie

Guvernul va discuta  în ședința de vineri, care începe la ora 10, proiectul Ordonanței de Urgență ”pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetar, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”(update: OUG a fost aprobată).

În motivarea ordonanței se spune că a fost promovată ”având în vedere faptul că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual”.

Proiectul de OUG, care a fost inițiat de Ministerul Muncii, a fost pus în transparență decizională săptâmâna trecută, într-o formă modificată față de cel de la începutul lunii august.

În ambele variante, nivelul creșterii rămâne același, respectiv o pătrime din diferența dintre solda de funcție/ salariul de funcție prevăzut de Legea 153/ 2017 pentru anul 2022 și solda de funcție / salariul de funcție din luna decembrie 2021.

OUG prevede printr-o derogare că  începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

De asemenea, tot prin derogare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare.