• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Guvernul cere aprobare pentru achiziția de sisteme antinavă bazate pe rachete americane NSM

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  Guvernul României cere Parlamentului aprobarea pentru achiziția a patru sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete Naval Strike Missile (NSM), contractul fiind ”gov to gov” cu SUA, urmând ca în România să fie constituită o capacitate de producție și mentenanță, în urma cooperării tehnologice și industriale.

  În ceea ce privește costul, în decembrie 2020, MApN a primit LOA (Letter of Offer and Acceptance) pentru SIML de 286 de milioane de dolari. Fondurile se asigură din bugetul Apărării, specifică proiectul de act normativ aflat în procedură de transparență decizională.

  Beheficiarul contractului sunt Forțele Navale Române, care la acest moment dețin sisteme vechi de peste 30 de ani, de proveniență ex-sovietică. Scopul achiziției este de apărare a zonelor costiere și de litoral împotriva amenințărilor navale de suprafață.

  Proiectul de lege precizează că este vorba despre sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă bazate pe racheta Naval Strike Missile și că dimensiunea achiziției nu se va limita la patru sisteme.

  Pe lângă instalațiile mobile propriu-zise se vor cumpăra muniție, platfome de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, elemente criptografie. Se vor asigura asistență de specialitate și instruirea personalului la toate nivelurile.

  Contractul prevede că producătorul SIML este obligat să construiască/ constituie o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare. Operatorul economic național este ales de producătorul SIML.

  Pentru realizarea capacității de producție se încheie un memorandum de înțelegere între MApN și MEAT.

  Operatorul economic național este obligat să asigure menținerea capacității de producție și mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemelor.

  Operatorul economic nu va suporta costurile  aferente constituirii capabilității.

  Personalul militar care se va instrui pentru operare și mentenanță va primi o compensație lunară specifică în cuantum de 100 la sută aplicată la solda de funcție.

  Înzestrarea cu aceste sisteme se va realiza până în 2024.

  Te-ar mai putea interesa

  Bitcoin, fluctuații probabile de 20-25 la sută și ispita de a vinde Discuții între US Navy și US Army pe tema sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia Centrul Cyber al UE, Cubul McCumber și Zero Trust

  Ultimele știri

  Specialiști în comunicații-informatică și ofițeri de stat major români participă la o misiune în Irak Avioane F-16 românești și americane la exercițiul Prime Accord în zona Mării Negre MApN acordă IAR Brașov două contracte pentru întreținere elicoptere militare. Valoare totală: peste 45 milioane lei