ApărareȘtiri

Grupul Raytheon vrea să sporească producția de rachete NSM pentru a acoperi cererea în creștere. România, cel mai nou client

Sistem de apărare de coastă Naval Strike Missile (Raytheon)

Gigantul american din industria apărării Raytheon intenționează să sporească capacitatea de producție rachete antinavă Naval Strike Missile (NSM) la uzina sa din Tuscon (Arizona) în condițiile unei cereri în creștere pentru acest produs. România este cel mai nou client care comandă acest model de rachete, alăturându-se altor țări NATO care utilizează acest sistem: Statele Unite, Polonia și Norvegia.

Rachetele antinavă NSM joacă un rol central în cadrul planurilor Washingtonului pentru contracararea ascensiunii navale a Chinei în Pacificul de Vest. Astfel, atât Forțele Navale ale SUA, cât și Corpul Pușcașilor Marini, intenționează să echipeze numeroase unități (navale și terestre) cu astfel de rachete antinavă, care au o rază de acțiune de aproximativ 185 km.

Marina SUA plănuiește să achiziționeze aproape 200 de rachete NSM până la finalul anului fiscal 2025, iar Corpul Pușcașilor Marini cere încă 35 de rachete (pentru 57 de milioane de dolari) în plus față de cele 29 de rachete solicitate inițial în bugetul pe anul fiscal 2022.

De asemenea, în luna martie, România a comandat patru instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) cu rachete Naval Strike Missile (NSM); costurile achiziției fiind estimate la 286 milioane de dolari, fără TVA. Echipamentele urmează să fie livrate până la finalul anului 2024.

În condițiile unei cereri în creștere, oficialii grupului american au declarat că intenționează să sporească producția de rachete NSM.

Randy Kempton, directorul programului Naval Strike Missile în cadrul Raytheon a declarat, pentru USNI News, că grupul are planuri să sporească capacitatea de producție la uzina sa din Tucson.

Naval Strike Missile (NSM) este dezvoltată de Raytheon în parteneriat cu norvegienii de la Kongsberg, iar, în acest moment, 75% din producție este realizată în Norvegia. Kempton a indicat că americanii doresc să preia mai mult din partea de producție încât cele două companii să ajungă la paritate.

„Știm cum să producem rachete în ritm rapid, cu o capacitate ridicată. Kongsberg, este o companie grozavă. Ei fac proiectarea, dezvoltarea și producția de rachete, dar nu în ritmul în care o facem noi”, a mai declarat oficialul de la Raytheon, care a adăugat că sporirea producției va ajuta la scăderea costurilor pentru companie.

Potrivit datelor neclasificate de la Pentagon, grupul american realizează aproximativ 120 de rachete NSM pe an.