Germania va furniza armament țărilor est-europene care livrează echipament militar greu Ucrainei
Germania a ajuns la un acord cu partenerii est-europeni pentru a furniza Ucrainei un nou lot de armament greu „în zilele următoare”, a declarat joi ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, relatează agenția France-Presse, potrivit Defense Post.
„Este vorba despre tancuri, vehicule blindate sau alte opțiuni pe care țările individuale le pot oferi”, a spus Lambrecht pentru postul NTV .
Germania va completa apoi stocurile țărilor donatoare, a adăugat oficialul de la Berlin, fără a oferi mai multe detalii.
Livrările trebuie să aibă loc rapid, deoarece „experții militari sunt de acord că următoarele două săptămâni vor fi decisive în lupta Ucrainei împotriva Rusiei”, a subliniat Lambrecht.
Potrivit unor surse citate de agenția germană Dpa, Slovenia va livra Ucrainei tancuri T-72, iar în schimb va primi din Germania blindate Marder și Fuchs, relatează agenția de știri STA de la Ljubljana.
Sursele citate de DPA au indicat că Slovenia cere drept compensație nu numai Marder și Fuchs, ci și tancuri moderne Leopard 2, vehicule Boxer și transportoare blindate Puma.
Ministrul german al apărării a anunțat anterior că partea germană va antrena militarii ucraineni pentru utilizarea obuzierelor autopropulsate de tip Panzerhaubitze 2000, ce vor fi livrate de Olanda.
Germania nu poate trimite ea însăși obuziere Panzerhaubitze 2000, deoarece armata sa „nu are stocuri”, a spus Lambrecht.
Germania a fost criticată pentru că a refuzat să trimită armament greu în Ucraina, însă Berlinul a afirmat că, după decenii de investiții reduse în domeniul militar, armata germană pur și simplu nu este în măsură să trimită armele pe care Ucraina le dorește .
Cancelarul Olaf Scholz a lansat recent ideea ca partenerii est-europeni să trimită în Ucraina „sisteme de arme” mai vechi, fabricate de URSS și Rusia.
Scholz a declarat că rezervele proprii ale forțelor armate germane sunt în mare parte epuizate, dar Kievul le poate cumpăra armament de la companiile germane de apărare. Pe de altă parte, ministrul german de Externe, Annalena Burbock, a afirmat anterior că Kievul are nevoie de armament greu și că acum nu este momentul pentru scuze în această chestiune.