Germania va cere Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva șefului GRU
Germania va cere Uniunii Europene să impună o sancțiuni împotriva mai multor oficiali din cadrul agenției ruse de informații militare (GRU), inclusiv șeful acestei instituții fiind printre țintele măsurilor punitive propuse ca răspuns la un atac cibernetic din 2015 care a vizat Bundestagului, relatează publicația The New York Times.
Guvernul de la Berlin intenționează să invoce un mecanism UE de sancțiuni, creat anul trecut, care permite statelor membre să solicite aplicarea de restricții unor persoane implicate în atacuri cibernetice. Mecanismul nu a mai fost folosit până la această dată.
Sancțiunile, care ar include interdicția de călătorie în spațiul comunitar, înghețarea activelor, dar și interzicerea legăturilor de afaceri în cadrul blocului, trebuie să fie aprobate de toate celelalte 27 de state membre UE. Procesul de aprobare ar putea dura ceva timp, au declarat oficialii germani.
Diplomatul german Miguel Berger l-a informat miercuri pe ambasadorul rus Sergey Yuryevitch Nechayev despre decizia Guvernului de la Berlin, în cadrul unei discuții la Ministerul german de Externe.
Berger a “condamnat fermitate” atacul cibernetic “în numele întregului guvern”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Berlin.
Pe lângă Igor Kostyukov, șeful serviciului rus de informații militare, Berlinul vrea ca sancțiunile să fie aplicate și împotriva lui Dmitri Sergheievici Badin, hackerul suspectat că a efectuat atacul informatic, dar și contra altor membri din “Centrul 85”, unitatea lui Badin din cadrul serviciului.
Se crede că Badin este membru al grupului de hackeri cunoscut sub numele de APT 28, sau Fancy Bear, același grup care a atacat Partidul Democrat în timpul campaniei electorale prezidențiale din Statele Unite în 2016. FBI a emis un mandat de arestare pe numele lui în urmă cu doi ani, iar Germania a procedat la fel luna aceasta.
Serviciile germane de informații bănuiau de mai multă vreme că hackerii ruși se aflau în spatele atacului cibernetic, dar au fost necesari cinci ani pentru colectarea probelor, care au fost incluse într-un raport prezentat cancelarului Angela Merkel la începutul lunii mai.
Merkel a calificat atacul drept “scandalos” și a acuzat Rusia că urmărește “o strategie de război hibrid”.
Raportul privind atacul cibernetic atribuit Moscovei a apărut la opt luni după ce un presupus agent rus a ucis un fost lider cecen în mijlocul zilei într-un parc din centrul Berlinului.
“Guvernul evaluează, de asemenea, acest lucru în contextul investigațiilor în curs de desfășurare privind așa-numitul asasinat de la Tiergarten și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Berlin.
Ambasada Rusiei la Berlin a respins vehement toate acuzațiile la adresa serviciului rus de informații militare. Reprezentanța diplomatică rusă a catalogat acuzația pe tema atacului cibernetic drept “o poveste lipsită de originalitate”.