ApărareȘtiri

Germania semnează contractul de 5,5 miliarde EUR pentru achiziția a 38 de avioane Eurofighter

Eurofighter (Airbus)

Germania a semnat miercuri contractul pentru achiziția a 38 de avioane multirol Eurofighter de la firma Airbus, valoarea acordului fiind de aproape 5,5 miliarde de euro, relatează publicația Capital.fr.

Avioanele (30 monoloc și opt biloc) urmează să fie livrate în perioada 2025-2030.

„Noul Eurofighter Tranche 4 este în prezent cea mai modernă aeronavă de luptă construită în Europa, cu o durată de viață utilă care depășește cu mult 2060. Capacitățile sale tehnice vor permite integrarea sa deplină în viitorul sistem aerian european de luptă FCAS”, a afirmat șeful Airbus Defense and Space, Dirk Hoke.

Hoke a afirmat anterior că peste 100.000 locurile de muncă din industria de apărare din Europa depind de această comandă.

Luftwaffe intenționează să comande un total de până la 93 de aparate Eurofighter, dar și 45 F-18 Super Hornet și EA-18G Growler de la compania americană Boeing, pentru a înlocui mai vechile avioane Panavia Tornado.

Avioanele Panavia Tornado – folosite de Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) încă din 1979 – ar trebui înlocuite cel târziu până în anul 2030, potrivit oficialilor germani.

Înlocuirea avioanelor Tornado este de mai mult timp o prioritate pentru Berlin, în contextul în care șansele de supraviețuire a acestor aparate împotriva rachetelor antiaeriene moderne sunt tot mai reduse.

FA-18E/F Super Hornet, care a fost dezvoltat pentru a opera de la bordul portavioanelor, nu poate egala performanțele avionului Eurofighter Typhoon în ceea ce privește lupta aeriană la altitudini înalte sau cantitatea de arme transportată.

Totuși, avionul american are un avantaj, ar putea fi certificat mult mai rapid pentru a utiliza bombe nucleare tactice B61 aflate în Germania. Vechile avioane Tornado IDS din Germania sunt certificate, dar aparatele Eurofighter Typhoon nu sunt, iar procesul de certificare a acestora ar putea dura 3-5 ani sau mai mult.

Firmele germane au avertizat că o achiziție de avioane Super Hornet ar putea provoca pierderi de 4 miliarde de euro industriei locale de apărare, iar sindicatele sunt de asemenea nemulțumite.

Eurofighter și Super Hornet concurează pentru comenzi în Finlanda și Elveția, iar Airbus se teme că alegerea Ministerului Apărării ar putea să submineze șansele aeronavelor Typhoon în aceste competiții.