ApărareȘtiri

Geoană, despre acțiunile agresive ale Rusiei: Sperăm că Moscova își va da seama că obține opusul intențiilor sale

Mircea Geoană (NATO)

Riscul izbucnirii unui conflict tradițional în Europa, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, a unit țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, a afirmat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care a adăugat că acțiunile agresive ale Rusiei au efect contrar față de intențiile sale: au determinat alianța să disloce trupe în regiunea estică a continentului și au împins Ucraina spre UE și NATO.

„Am avut uneori diferențe între cei 30 de Aliați. Astăzi, în fața acestei crize masive, riscul, pentru prima oară de la cel de-al Doilea Război Mondial, unui război tradițional în Europa, ne unește, și încurajează abordările bilaterale”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unui amplu interviu pentru postul France24.

“Suntem îngrijorați”, a declarat secretarul general adjunct al NATO în legătură cu situația din Ucraina. “Și pentru asta luăm măsuri de vigilență, de prudență, fără o potențială escaladare. […] Dar încurajăm și dialogul cu Rusia și diplomația”, a explicat Geoană, care a subliniat că alianța nu se va implica militar în Ucraina.

“Observ cu mare bucurie și încredere o unitate impecabilă între toți Aliații, un dialog impecabil între NATO și UE”, a a completat reprezentantul NATO.

În ceea ce privește criticile din ultimele ani privind utilitatea alianței transatlantice în era post-Război Rece, Geoană a subliniat că “NATO este mai legitimă ca niciodată astăzi [ …] Dacă avem nevoie de dovezi ale necesității vitale de a avea o [alianță] NATO puternică, cred că NATO a dat dovadă de utilitatea sa, durabilitatea și adaptabilitatea sa permanentă în fața unui climat strategic în schimbare […] Avem schimbări geopolitice fără precedent și de aceea avem nevoie de o Europă mai puternică, dar și de o legătură transatlantică mereu puternică și dinamică. Cred că NATO este într-o formă excelentă”.

Geoană a abordat și subiectul acuzațiilor Moscovei potrivit cărora Statele Unite încearcă să incite la război prin dislocarea de trupe NATO în vecinătatea Rusiei.

“NATO nu a avut o prezență militară pe flancul estic înainte de 2014, înainte de anexarea ilegală a Crimeei. [Rusia] vrea să aibă Ucraina în sfera sa de influență. Care este rezultatul războiului continuu din Donbass și al anexării Crimeei și al amenințării de astăzi împotriva Ucraina? În urmă cu zece ani, doar 20 la sută dintre ucraineni doreau să se alăture NATO și UE, astăzi avem 60 de procente. Deci, într-un fel, sperăm că Rusia își va da seama că obține opusul intențiilor sale”, a completat secretarul general adjunct.