ApărareInfrastructurăȘtiri

Geoană: 2% din PIB pentru Apărare va fi respectat / România, apărată de Articolul 5 ”sacrosant”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, luni, la Bruxelles, într-o videoconferință cu jurnaliștii români, că la acest moment  “nu există riscuri iminente la adresa securităţii naţionale a României”,  și a precizat, în context, că “Articolul 5 este sacrosanct şi activ”.

El a reamintit că “noua abordare de apărare şi descurajare în spaţiul euroatlantic este aprobată la nivel de principiu”, dar că “implementarea sa va dura ani de zile”, precizând,citat de Agerpres : “Este un proces foarte complex şi care, evident, nu poate să pună între paranteze planurile existente de apărare şi descurajare, inclusiv pentru România, inclusiv pentru flancul estic, inclusiv pentru zona Mării Negre”.

De asemenea, Geoană a spus că nu există semnale din partea vreunui stat membru al NATO cu privire la o potenţială nerespectare a angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

Geoană a mai afirmat că “pandemia nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente”, fiind ”un moment în care efectiv nu avem cum să ne relaxăm”. 

În situația unui al doilea val de infectări cu SARS-CoV-2 , Geoană a spus că România se află printre țările care s-au oferit să găzduiască o parte din stocurile comune ale NATO de echipamente medicale, decizia finală fiind a Agenţiei NATO pentru Sprijin şi Achiziţii, cu sediul la Luxemburg.