Generalul american Mark Milley compară testarea unei arme hipersonice de către China cu lansarea primului satelit artificial
Testul cu o presupusă armă hipersonică efectuat recent de către China reprezintă o evoluție „foarte îngrijorătoare„ și este un eveniment cu o semnificație „foarte apropiată” de un „moment Sputnik”, a declarat generalul Mark A. Milley, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA, într-un interviu pentru Bloomberg Television.
„Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ, testul unui sistem de armă hipersonică. Și este foarte îngrijorător”, a declarat generalul Mark Milley. „Nu știu dacă chiar este un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta”, a adăugat el.
Comentariile lui Milley reprezintă cea mai semnificativă recunoaștere de către un oficial american a relatărilor conform cărora China a testat în luna august o armă hipersonică care ar putea transporta ogive nucleare peste Polul Sud pentru a lovi teritoriul american, evitând astfel sistemele de apărare antirachetă plasate în vestul Statelor Unite.
Armele hipersonice sunt definite ca arme care ating viteze de peste Mach 5 și sunt capabile să execute manevre evazive în timpul zborului, iar aceste caracteristici le fac foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.
Potrivit publicației Financial Times, China a testat în luna august o armă hipersonică care a dat înconjurul Terrei, însă a lovit o zonă aflată la aproape 40 de kilometri de ținta propusă.
Deși Milley nu a echivalat direct testul hipersonic cu Sputnik – lansarea primului satelit artificial din lume care a evidențiat avansul industriei spațiale sovietice în fața celei americane – totuși această comparație arată îngrijorarea liderilor de la Wahsington în legătură cu progresul înregistrat de China în ceea ce privește tehnologiile hipersonice în scopuri militare.
Temerile liderilor americani sunt accentuate și de progresul greoi al programului SUA de dezvoltare de arme hipersonice. De altfel, directorul general al grupului american Raytheon a afirmat recent că SUA sunt în urmă Chinei în ceea ce privește dezvoltarea de arme hipersonice.
Potențialii adversari majori ai Statelor Unite și-au sporit în mod dramatic investițiile în tehnologiile hipersonice în scopuri militare. La finalul lunii decembrie 2019, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional.
China însă susține că obiectivul testul întreprins în cursul verii a fost acela de a testa un vehicul spațial reutilizabil pentru transportul oamenilor pe orbită.