General american: SUA riscă să piardă un potențial război contra Chinei dacă nu renunță la avioanele învechite
Statele Unite riscă să piardă un potențial război contra Chinei dacă aviația americană nu reușește să înlocuiască echipamentele învechite cu unele mai moderne, care să-i permită să mențină superioritatea aeriană împotriva adversarilor ce dispun de capacități tehnologice avansate, avertizează generalul Mark D. Kelly, șeful Comandamentului pentru Luptă Aeriană din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, citat de publicația Air Force Magazine.
Oficialul militar american a afirmat, în cadrul unei conferințe a Asociației Forțelor Aeriene (AFA), că SUA trebuie să-și modeleze forța aviatică ținând cont de realitățile noului mediu de securitate, în condițiile în care armata americană are “nevoie de superioritate aeriană” și nu știe cum să lupte sau să funcționeze fără dominație aeriană. Așadar, această misiune ar trebui să fie prioritară din punctul de vedere al alocării de resurse, a subliniat generalul de aviație.
Modificările treptate nu vor permite aviației americane să rămână superioară fața Chinei, țară care dispune de capacități avansate în operațiunile în mediul electromagnetic, a precizat Kelly, adăugând că Forțele Aeriene ale SUA riscă să devină irelevante dacă nu renunță la echipamentele învechite care nu mai reprezintă o amenințare pentru China.
“Realitatea rece și dură” este aceea că, în urmă cu 30 de ani, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, Forțele Aeriene ale SUA erau excelent pregătite și instruite pentru a învinge un adversar egal, însă, în ultimele două decenii, aviația americană a fost optimizată pentru a lupta într-un “mediu permisiv”, care nu pus la încercare forțele aeriene. Însă, în tot acest timp, China s-a concentrat în totalitate pe „lupta la nivel avansat și contra noastră”.
Structura și echipamentele aviației chineze sunt “concepute pentru a provoca mai multe victime în primele 30 de ore de luptă decât am avut în ultimii 30 de ani în Orientul Mijlociu”, a explicat Kelly.
Pentru a redobândi avantajul, Forțele Aeriene ale SUA trebuie să dobândească capacitate de a pătrunde în “[spațiul aerian] suveran extrem de contestat”, iar dominația chineză în mediul electromagnetic trebuie erodată, a afirmat Kelly, adăugând că “dacă pierdem războiul din spectrul electromagnetic, pierdem războiul din aer și îl pierdem rapid”.
Generalul american a vorbit și despre competiția între SUA și China privind dezvoltarea capacităților aeriene de generația a șasea. China “nu dezbate valoarea superiorității aeriene de generația a șasea” în cadrul conducerii sale superioare, existând chiar un minister dedicat acestui scop, a afirmat oficialul american.
Iar în cazul în care China dezvoltă capacități de generația a șasea înaintea Forțelor Aeriene ale SUA, atunci acest lucru “nu se va termina bine” pentru aviatorii americani, a avertizat generalul Kelly.
“Superioritatea aeriană este un domeniu groaznic în care să primești medalia de argint”, a subliniat oficialul american, adăugând că SUA ar trebui să considere recâștigarea superiorității aeriene drept principala sa prioritate militară, una care merită eforturi și finanțare ca pentru “un fel de proiect Manhattan” (proiectul american de dezvoltare a primei arme atomice în anii celui de-al Doilea Război Mondial, n.red).
Programul american de dezvoltare a unui avion de luptă de generația a șasea este, aparent, într-un stadiu avansat, însă oficialii de la Pentagon au avertizat în repetate rânduri că Beijingul investește în acest proiect mai mult decât Washingtonul.
În luna septembrie a anului trecut, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că au proiectat, construit și testat în zbor cel puțin un prototip al unui avion de vânătoare de generația a șasea în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD), al cărui scop este dezvoltarea unei aeronave avansate care să asigure dominația SUA în aer în deceniile următoare.
Păreri similare au fost exprimate și de Charles Q. Brown Jr., șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, care a indicat că ritmul modernizării forțelor militare chineze îl depășește pe cel al celor americane.
Brown a subliniat că, pe lângă reformele din rândul Forțelor Aeriene, este necesară și o schimbare a relației cu industria de apărare.
“Dacă nu reușim să avem o relație corectă cu industria, vom ajunge ca avioanele de luptă de generația a cincea să tragă cu arme de generația a patra împotriva unei amenințări de generația a șasea”, a avertizat Brown, în cadrul conferinței AFA din luna septembrie.