General american: Retragerea trupelor din Germania, un “cadou” total nemeritat pentru Rusia, care va afecta securitatea SUA
Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, a criticat dur planul președintelui Donald Trump de retragere parțială a trupelor americane din Germania, afirmând că această acțiune este și un “cadou” total nemeritat pentru Kremlin, care va beneficia de pe urma diminuării capacității militare americane pe continentul european.
It's a gift because we will significantly reduce capability in Germany/Europe while the Kremlin has done nothing in return or to reduce its malign behavior in UKR, GEO, Transniestra, Syria and Libya. We reduced capability as they've actually increased aggression. That's a "gift". https://t.co/B6SUAAsnW3
— Ben Hodges (@general_ben) July 29, 2020
Hodges a subliniat că “trupele [americane] nu sunt acolo pentru a proteja Germania, sunt staționate acolo pentru noi. Germania este o platformă care ne permite, de exemplu, să ajutăm rapid Europa de Est precum și alte locuri”.
“Din această cauză relația cu Germania este atât de importantă”, a precizat generalul în retragere, într-un interviu acordat postului Deutsche Welle pe data de 29 iulie.
“Va afecta [securitatea Statelor Unite] pentru că va deteriora și mai mult relația cu cel mai important aliat al nostru. Și este mai mult vorba, în mod specific, despre felul în care a fost realizat acest lucru. Intervalul de timp pentru ceva de acest fel este în mod normal de ani de zile”, a declarat Hodges.
“Durează mult timp pentru aceste lucruri să se realizeze – asta dacă chiar se realizează până la urmă. Dar deteriorarea relației s-a produs deja. Iar pentru mine asta este partea cea mai nefericită”, a adăugat el.
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa a adăugat că: “Este un cadou complet pentru Kremlin. O reducere de 30% a capacității SUA în Germania, perturbarea și deteriorarea suplimentară a celei mai importante relații a noastre, iar rușii nu au făcut nimic pentru a obține acest lucru”.
“Adică, sunt la fel de agresivi în Marea Neagră, continuă să ocupe Crimeea, ucid ucraineni în fiecare săptămână. Nu au făcut nimic pentru a merita reducerea capacității americane în Europa”, potrivit lui Hodges.
Planned US troop pullout from Germany is 'gift to the Kremlin' says former Commanding General @USArmyEurope Ben Hodges .@general_ben @dwnews pic.twitter.com/p0RGekgJSN
— Laila Harrak (@LailaHarrak) July 29, 2020
Generalul american a vorbit și despre motivul invocat de președintele Donald Trump pentru a explica decizia de retragere parțială a forțelor SUA din Germania, anume faptul că Berlinul nu se încadrează în limita minimă a cheltuielilor pentru apărare, stabilită de NATO la 2% din PIB.
În acest sens, Hodges a amintit că Italia și Belgia, unde o parte din trupele retrase din Germania ar urma să fie transferate, alocă, de asemenea, mult sub 2% din PIB pentru apărare. “Prin urmare, nu există coerență în această decizie”, a subliniat generalul.
“Am crezut întotdeauna că aceasta este o decizie politică care nu se bazează pe nicio analiză strategică”, a mai afirmat fostul oficial militar.
“Securitatea noastră provine dintr-o alianță puternică și forțe avansate. Nu putem avea grijă de America fără aliați puternici”, a scris Ben Hodges pe Twitter.
America's prosperity comes from a stable secure world with foreign markets and the ability to trade fairly and safely. Our security comes from a strong Alliance and forward based forces. You can't "take care of America" without strong Allies…or with US-based troops only. https://t.co/ZGe7vslQR0
— Ben Hodges (@general_ben) July 29, 2020
Statele Unite intenționează să retragă aproape 12.000 de militari americani din Germania, dintre care aproape 5.600 de militari vor repoziționați în regiunea Mării Negre și țările baltice, a declarat miercuri secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, informează agenția de știri Reuters.
Potrivit anunțului făcut de Esper, aproximativ 6.400 de militari americani din Germania vor reveni Statele Unite, iar 5,600 vor fi dislocați în alte țări din Europa. În urma retragerii, în Germania vor rămâne 24.000 de militari americani, cu o treime mai puțin decât numărul actual.
Mark Esper a declarat că unele mișcări de trupe vor începe în următoarele luni și a adăugat că acțiunea nu va submina NATO și eforturile sale de descurajare a Rusiei.
Oficialul a mai spus că unele trupe americane vor fi repoziționate în regiunea Mării Negre, iar unele ar putea fi dislocate prin rotație în țările baltice, lucru care probabil va irita suplimentar Moscova.
Esper nu a specificat în ce țări din zona pontică vor fi dislocați militarii americani, însă cel mai probabil o parte vor ajunge și în România. De altfel, Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii ar putea deveni un centru de operațiuni pentru Forțele Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul intenționează să disloce prin rotație avioane de vânătoare cu scopul descurajării unei potențiale agresiuni din partea Rusiei.
Cu ocazia anunțului mutării trupelor, președintele Donald Trump a reluat atacurile verbale la adresa Germaniei: „Reducem forțele pentru că nu își plătesc facturile. E foarte simplu. Sunt delincvenți”. Liderul de la Casa Albă a adăugat că ar putea anula decizia de retragere a trupelor din Germania „dacă vor începe să-și plătească facturile”.
Esper a spus că mutarea trupelor va costa câteva de miliarde de dolari. Pentru o mare parte din fondurile necesare pentru mutarea trupelor va fi necesară aprobarea Congresului, lucru care ar putea fi dificil de obținut deoarece mulți congresmeni și-au exprimat opoziția față retragerea de trupe din Germania. Mai mult, nu este clar dacă planul va supraviețui în cazul în care Trump nu va fi reales în funcția de președinte în noiembrie.
Totodată, Comandamentul European al SUA va fi mutat din Germania în Belgia, la Mons.