ApărareImportant

Gen. Dănilă: Reintroducerea serviciului militar obligatoriu este o aberație

Generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al SMG (Foto: Facebook)

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu în acest moment este ”o aberație”, a spus generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei (actual Stat Major al Apărării).

Fostul șef al Apărării, general cu patru stele, spune că reintroducerea serviciului militar obligatoriu presupune activități, resurse, infrastructură și fonduri care trebuie identificate, de asemenea  programele de pregătire trebuie revizuite și redefinite obiectivele, cu toate consecințele derivate din această decizie.

Restabilirea armatei obligatorii aparține decidentului politic, subliniază generalul, căruia trebuie să i se expună toate problemele care decurg dintr-o hotărâre care implică viitorul forțelor armate, să se prezinte și posibilele avantaje, dar și costurile și riscurile.

”Decidentul politic ar trebui să utilizeze toate instrumentele de evaluare socială pentru a ști la ce se așteaptă. În ce măsură această hotărâre va întări societatea românească sau o va slăbi, cât de mult sprijin va avea la nivelul populației vizate, nu a spectatorilor de pe margine, cum va stopa tendința de migrație a tinerilor absolvenți de liceu (colegiu)?”, remarcă generalul Dănilă.

Generalul Dănilă a atras atenția și că, de exemplu, în cazul forțelor aeriene, consecințele formării unui excedent de personal  ”sunt dezastruoase, întrucât se constituie un grup de posibili profesioniști neutilizabili, cu frustrări și presiune socială ridicată, iar pregătirea piloților strict necesari pentru misiune este grav afectată de distribuirea orelor după principii sociale”.  Remarca a fost făcută cu trimitere la afirmațiile ”unui pseudo-expert”, care susținuse că ”pentru un avion ar trebui să fie pregătiți trei piloți, fără a ști că aritmetica nu permite o astfel de planificare”.

Ce contează mai mult decât trasul cu pușca? 

Ideea că țara se apără doar cu arma în mână este ”falsă și periculoasă”, crede fostul șef al Apărării, argumentând că: ”România trebuie apărată cu munca fiecăruia, acolo unde este încadrat sau cu dezvoltarea afacerilor românilor în țară și oriunde în această lume deschisă și competitivă. Dezvoltarea economică, competitivitatea în oricare domeniu al vieții sociale și afirmarea identității românești la nivel științific, cultural, educațional, sportiv, diplomatic înseamnă mai mult decât pregătirea pentru trasul cu pușca”.

El plusează: ”Ideea jertfei pentru neam și țară este o mare eroare, întrucât jertfa nu este nici suficientă și, de cele mai multe ori, nici necesară.

Liderii responsabili nu își pot propune să sacrifice proprii cetățeni, ei ar trebui să fie buni în găsirea soluției pentru victorie. Simplele enunțuri privind necesitatea luptei cu arma în mână și să mori pentru țară, induc teama, chiar panica și fuga de serviciul militar”.

Fără un contract, așa-zisul stagiu nu poate pregăti o rezervă credibilă

Un ”așa -zis stagiu” de două, patru sau mai multe luni, fără a fi un contract de minim trei ani nu poate pregăti o rezervă credibilă pentru structurile militare, iar costurile sunt destul de ridicate, în detrimentul forțelor active, mai spune generalul Dănilă.

Pregătirea individuală a unui soldat durează minim șase luni , cariera militară trebuie gândită pe minim doi ani, cu luarea în calcul a situației ca ”acesta să transmită din pregătirea sa celor noi veniți în unitate, precum și posibile misiuni efective în care să fie implicați”, a detaliat el.

Dănilă a spus că  legislația inițială referitoare la soldații și gradații profesioniști prevedea posibilitatea semnării a încă maxim două contracte de câte trei ani sau prelungirea anuală, fără a depăși vârsta maximă de 35 de ani, însă ”corupția și ingerințe politice oportuniste, pe fondul crizei din 2008-2012 au degenerat respectiva lege, cu afectarea gravă a capacității de apărare”.

Prezența militarilor (activi, în rezervă) în stradă este o mare vulnerabilitate

Revenind la prezent, generalul Dănilă a opinat că prezența militarilor în stradă (activi sau în rezervă) este ”o mare vulnerabilitate pentru orice stat, decredibilizează conducerea politică privind preocuparea pentru securitatea acelui stat” și că pentru evitarea sa este necesară ”rezolvarea urgentă a situațiilor care au generat aceste reacții, deoarece nedreptatea socială nu poate fi combătută cu forța, ci prin măsuri de îndreptare”.

Toate serviciile secrete sau secretizate ar trebui să fie demilitarizate

”Instituția militară ar trebui să fie una singură, iar toate serviciile secrete sau secretizate ar trebui să fie demilitarizate. Un serviciu secret trebuie să aibă statutul său, pentru a evita orice interferențe vicioase pentru oricare parte”, este de părere fostul șef al SMG.

”Statutul de militar ar trebui să fie valabil pentru toți militarii, de la soldat la general/amiral, dar numai pentru cei care au misiunea principală apărarea țării. Forțele armate trebuie să fie doar cele care sunt considerate în acest moment Armata României, deoarece acest ultim termen produce confuzii la traducere, Army fiind termenul consacrat pentru forțele terestre. Unii pot înțelege că Forțele Aeriene și Forțele Navale nu sunt părți componente ale Armatei Române.

Avem o seamă de alternative 

Alternativele la armata obligatorie stau în adaptarea la timpul actual, reformarea instituțiilor militare, reorganizarea forțelor armate, un nou statut al personalului militar, noi legi privind salarizarea și pensiile militare, o nouă infrastructură, constituită din baze militare, implicarea responsabilă a conducerii politice în realizarea și menținerea capacității de apărare, a enumerat generalul Dănilă.

El a menționat din nou necesitatea Revizuirii Strategice a Apărării, ”confirmată și validată de economiști, oameni de afaceri, sociologi, diplomați și lideri politici responsabili, împreună cu liderii militari”.

În fapt, procesul de revizuire a început la nivelul MApN, dar trebuie preluat de comisiile parlamentare pentru Apărare.

Fără ”mâine semnăm decizia de reintroducere a serviciului militar obligatoriu”

Decidenții trebuie să țină cont de  de toate opiniile exprimate, de argumente și de contra-argumente, să evalueze corect posibilele consecințe înainte de a lua o decizie și să evite să mai declare că „ar semna mâine decizia de reintroducere a serviciului militar obligatoriu”, a conchis generalul Ștefan Dănilă, fost ”număr 1” al armatei naționale.