Frontex a selectat Airbus/IAI și Elbit pentru servicii de supraveghere a Mării Mediterane cu ajutorul dronelor
Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex) a acordat firmelor Airbus, Israel Aerospace Industries (IAI) și Elbit Systems două contracte, cu o valoare cumulată de 100 de milioane euro, pentru servicii de supraveghere maritimă cu ajutorul dronelor, scopul fiind acela de a depista ambarcațiunile cu refugiați și imigranți care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, relatează publicația The Guardian.
Operațiunile cu drone pentru supravegherea Mării Mediterane vor începe anul viitor, după testele efectuate pe insula Creta din Grecia.
Airbus Defense and Space Airborne Solutions (ADAS), parte a grupului european Airbus, va colabora cu firma de stat Israel Aerospace Industries (IAI) pentru a opera sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS) pentru „servicii de supraveghere aeriană maritimă”. Valoare contractului se ridică la 50 de milioane de euro.
Pe lângă contractul contractul acordat echipei Airbus/IAI, Uniunea Europeană a atribuit firmei israeliene Elbit Systems un contract separat, în valoare tot de 50 de milioane de euro, pentru servicii identice.
Uniunea Europeană și-a sporit investițiile în măsurile de control a frontierelor după criza refugiaților din 2015, când milioane de persoane din Orientul Mijlociu și Africa au încercat să ajungă în Europa, punând presiune pe guvernele statelor membre.
Dronele vor avea baza în Grecia și /sau Italia și/sau Malta.
Frontex, the European Border and Coast Guard Agency selects Airbus and its partner @ILAerospaceIAI for Maritime Aerial Surveillance with the Heron Remotely Piloted Aircraft System (RPAS).
Learn more➡️https://t.co/kVEWFnYy39 pic.twitter.com/Z8LWCSarAY— Airbus Defence (@AirbusDefence) October 20, 2020
Serviciul include furnizarea unei platforme RPAS, sarcină utilă, echipamente de comunicații, stocarea datelor misiunii și toți experții necesari care gestionează sistemul și oferă suport operațional, a anunțat Airbus Defense and Space Airborne Solutions (ADAS) într-un comunicat de presă.
Conform contractului, Airbus și IAI vor furniza drone pentru misiuni pre-programate, dar și pentru misiuni ad-hoc.
Sistemul aerian fără pilot Heron are o autonomie de zbor de peste 24 de ore în configurație operațională completă și creează o imagine navală completă în timp real în zone geografice peste care zboară. Dronele vor fi echipate cu o diversitate de senzori (de exemplu, senzori electro-optici în timpul zilei și infraroșu în cazul zborurilor nocturne, radar de patrulare maritimă realizat de IAI și sistem automat de identificare), echipamente de comunicații etc.
Mike Hoofdmann, CEO al ADAS, a declarat: „acest contract ne oferă posibilitatea de a demonstra performanța noastră la nivel european. Airbus, împreună cu partenerul nostru, IAI, își asumă un angajament esențial pentru monitorizarea și securitatea frontierelor externe europene și contribuim astfel la stabilitatea Europei”.
Dronele Heron sunt folosite de mai mulți ani de forțele armate israeliene, turce și germane.
Airbus a precizat că modelul de dronă Heron folosit nu va avea capacitatea de a utiliza arme și va fi vopsit în alb, cu eticheta Frontex.
Potrivit Elbit Systems, dronele Hermes au o autonomie de până la 36 de ore. Companiei afirmă că dronele Hermes pot îndeplini o mare varietate de misiuni pentru clienți civili și militari, inclusiv colectarea de informații, căutare și salvare, poliție de frontieră, patrulare maritimă, securitate internă etc.
Elbit oferă capabilități extinse de salvare în configurația recent lansată Hermes 900 Patrulă Maritimă, cu plute de salvare gonflabile, prin detectarea, identificarea și salvarea supraviețuitorilor pe mare.
De altfel, Elbit UK a anunțat luna trecută că Paza de Coastă din Marea Britanie a testat o dronă Hermes 900 pentru misiuni de căutare și salvare.
În urma cu o săptămână, generalul (r) Hagi Topolanski vicepreședinte, divizia ISTAR în cadrul Elbit, a anunțat că grupul israelian va deschide anul viitor o linie de asamblare drone Hermes 450 în România, iar aeronavele fără pilot realizate în țara noastră ar putea fi exportate și în alte state din Europa.
Drona Hermes 450 a fost inițial proiectată pentru forțele armate israeliene, fiind ulterior exportată în zeci de țări, printre altele fiind folosită intens de Marea Britanie în războiul din Afganistan.