ApărareȘtiri

Fregatele și distrugătoarele Royal Navy vor fi echipate cu NSM, rachete antinavă aflate și în dotarea României

Naval Strike Missile - NSM (Raytheon/Kongsberg)

Cele unsprezece fregate Type 23 și distrugătoare Type 45 ale Forțelor Navale Regale Britanice vor fi echipate cu Naval Strike Missile (NSM), rachete antinavă utilizate și de România pentru apărare de coastă.

NSM, fabricată de firma norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace, va înlocui racheta americană Harpoon, care urmează să fie retrasă de britanici din serviciu activ în anul 2023.

Prima navă britanică echipată cu noile NSM ar urma să fie gata de operațiuni în aproximativ 12 luni. Sistemul de rachete va fi integrat la bordul navelor în șantierele navale din Marea Britanie, de către firmele Babcock și BAE, cu sprijin norvegian.

“Avem o lungă istorie de cooperare în domeniul apărării cu Norvegia. Acest nou acord consolidează parteneriatul nostru cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, întărind în același timp Forțele Navale Regale Britanice cu o nouă capacitate de atac la suprafață”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit unui comunicat dat publicității de guvernul de la Londra.

La rândul său, ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, a indicat că “aceasta este o sarcină importantă, cu un calendar ambițios”.

“Ambele națiuni au stabilit o echipă cu un mandat puternic pentru a asigura succesul acestui efort comun. Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace sprijină echipa comună cu expertiza lor și integrarea planificată pe navele britanice”, a adăugat oficialul norvegian.

Măsurând aproape 4 metri lungime, NSM este o rachetă de generația a cincea care utilizează senzori și un sistem de recunoaștere autonomă a țintei care permite lovirea cu precizie a navelor și țintelor inamice pe uscat, având o rază de acțiune de peste 100 de mile marine (115 mile).

Una dintre abilitățile cele mai importante ale acestei rachete este faptul că se poate deplasa spre țintă fără să fie detectată. Zboară la o altitudine scăzută, aproape de nivelul apei, sub raza de căutare a radarului inamic, fiind capabilă să urmeze o traiectorie perfect paralelă cu aspectul terenului pe care îl traversează (inclusiv deasupra apelor agitate), urcând și coborând astfel într-o sincronizare totală cu terenul. Racheta este dotată cu un echipament performant de căutare, pentru a avea o precizie mare atunci când țintește, chiar și în cele mai dificile condiții meteorologice. De asemenea, racheta emite semnale foarte greu observabile chiar și de către cele mai performante radare.

Rachetele Naval Strike Missile (NSM) sunt utilizate de o serie de țări NATO, fie ca baterii de coastă sau la bordul navelor. Norvegia, SUA, Germania, Canada, Polonia și România se numără printre țările care folosesc NSM.

Acordul pentru achiziția de baterii de coastă a fost semnat de România în aprilie 2021, iar costurile programului de înzestrare sunt estimate la 286 milioane de dolari (fără TVA), urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

România nu va fi prima țară europeană care utilizează acest tip de rachete pentru protejarea zonelor de coastă; forțele apărării de coastă din Polonia utilizează baterii de coastă cu rachete NSM încă din 2013.