• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Franța susține Grecia în privința tensiunilor cu Turcia; interesele Atenei și Parisului fiind conectate – Florence Parly

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Franța va susține Grecia și Ciprul în disputele lor cu Turcia privind delimitarea zonelor maritime din estul Mării Mediterane, unde recent s-au descoperit zăcăminte semnificative de hidrocarburi, a declarat Florence Parly, ministrul Apărării de la Paris, aflată într-o vizită la Atena.

    Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt marcate de o serie de probleme, care variază de la dispute pe tema resurselor minerale din Marea Egee și estul Mediteranei, până la divizarea din punct de vedere etnic a Ciprului. Mai mult, Turcia a semnat pe 27 noiembrie un acord cu Guvernul libian de la Tripoli, care conturează o graniță maritimă între cele două țări în apropiere de insula greacă Creta.

    Grecia a declarat drept absurd acordul, deoarece ignoră prezența Cretei între coastele Turciei și Libiei.

    Tensiunile s-au intensificat în ultima perioadă și din cauza activităților de foraj ale Turciei în largul Ciprului; Uniunea Europeană a pregătit, ca răspuns, sancțiuni împotriva Ankarei.

    „Franța intenționează să sprijine Grecia pentru a o ajuta să facă față tensiunilor multiple din Marea Egee și estul Mediteranei”, a afirmat Florence Parly, duminică, într-un interviu pentru cotidianul grec To Vima, adăugând că interesele Greciei și Franței sunt conectate, informează agenția de știri Reuters.

    „Franța sprijină Grecia și Cipru în problema respectării suveranității lor în zonele maritime și condamnă, împreună cu partenerii săi europeni, lipsa de respect a Turciei față de aceste reguli fundamentale”, a afirmat Parly.

    Pe fondul tensiunilor din estul Mediteranei, în ultima lună, guvernul de la Atena și-a consolidat cooperarea strategică cu Franța și a relansat un parteneriat militar cu Washingtonul. La începutul lunii februarie, o fregată grecească a participat la o misiune navală franceză în estul Mediteranei, informează publicația La Tribune.

    Mai mult, firmele Naval Group (Franța) și Lockheed Martin (SUA) sunt în competiție pentru contractul de livrare de noi fregate Forțelor Navale ale Greciei.

    Pe 13 februarie, Naval Group și-a prezentat planul de cooperare industrială și academică cu Grecia: parteneriate cu companii și trei universități (NTUA, Universitatea din Patras și Universitatea din Creta) în diverse domenii, precum materiale compozite, robotică sau proiecte de supraveghere maritimă. În plus, compania franceză intenționează să creeze un centru de inginerie în Grecia, responsabil pentru studiile de proiectare și dezvoltare a viitoarelor nave de tip Fregată de Apărare și Intervenție (FDI), pe care Naval Group le oferă Atenei.

    Franța și Grecia au ajuns, anul trecut, la un acord preliminar privind achiziția de două fregate de tip FDI (programul Belharra) , planul fiind ca prima navă să fie livrată Greciei în 2024, iar a doua în 2025-2026.

    Grecia ar putea fi astfel al doilea client al programului FDI, după Franța, care își propune să achiziționeze cinci fregate (la 750 de milioane de euro per unitate).

    Navele de tip Fregată de Apărare și Intervenție (FDI) vor avea un deplasament de 4.500 de tone, 122 de metri lungime și o viteză maximă de 27 de noduri. Fregatele vor fi înarmate cu rachete de croazieră Exocet MM40 B3C, rachete antiaeriene Aster 15/30, torpile antisubmarin MU90, tunuri, un elicopter și o dronă. De asemenea, navele ar putea fi echipate și cu două ambarcațiuni comando pentru trupele speciale și sunt primele fregate franceze ce beneficiază din producție de protecție împotriva amenințărilor cibernetice, potrivit Naval Group.

    Frégate de défense et d’intervention (Naval Group)

    Lockheed Martin vrea să vândă Greciei patru fregate americane de tip Multi-Mission Surface Combatant (MMSC), o variantă augmentată a navelor Littoral Combat Ship (LCS), pentru 2 miliarde de dolari. Totodată, firma americană oferă și 7 elicoptere MH-60R, echipate și armate, la un cost de total estimat la 600 de milioane de dolari. Producătorul american a oferit Greciei și o parte din avioanele F-35 inițial rezervate Turciei.

    Multi-Mission Surface Combatant (Lockheed Martin ME)

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală