ApărareȘtiri

Franța preia comanda forței de intervenție rapidă a NATO/Unitatea a fost temporar dislocată în România în luna mai

FOTO: NATO

Franța va prelua, de la 1 ianuarie 2022, comanda prin rotație a Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), unitatea NATO de intervenţie rapidă, creată ca răspuns la anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia și la tensiunile din Orientul Mijlociu, se arată într-un comunicat al alianței nord-atlantice.

„Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat este o contribuție substanțială pentru apărarea noastră colectivă, iar conducerea asigurată de Franța este o demonstrație puternică a angajamentului și capacităților. Într-o perioadă de provocări de securitate fără precedent, nu trebuie să existe nicio înțelegere greșită cu privire la determinarea NATO: suntem uniți pentru a apăra și proteja toți aliații”, a afirmat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

În 2022, VJTF va cuprinde o forță multinațională de câteva mii de soldați. Brigada franco-germană, care numără aproximativ 3.500 de militari, va servi drept nucleul unității NATO. Brigada franco-germană este o unitate binațională care subliniază legătura fermă dintre două state europene majore, Germania și Franța. VJTF va cuprinde și militari din Spania, Portugalia și Polonia.

Franța înlocuiește Turcia care a asigurat anul acesta conducerea unității NATO de intervenție rapidă.

Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanșarea unei crize, a fost dislocată în luna mai în România, pentru exercițiul Steadfast Defender 21.

„Mulțumim aliatului nostru, Turcia, pentru munca și dedicația depuse la conducerea forței NATO de reacție rapidă în cursul acestui an. Capacitatea lor a fost demonstrată în timpul celui mai mare exercițiu NATO, la începutul acestui an, prin desfășurarea forțelor terestre din Turcia în România”, a transmis Comandamentul Forțelor Comune Aliate de la Neapole.

Franța preia comanda unității NATO într-un moment în care tensiunile între Rusia și alianța transatlantică sunt la cote ridicate.