ApărareȘtiri

Franța: Indonezia ar putea achiziționa 36 de avioane multirol Rafale

Sursa: Armee_de_l air

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat joi că Indonezia vrea să achiziționeze 36 de avioane multirol de luptă Dassault Rafale. Discuțiile între Paris și Jakarta sunt într-un stadiu avansat, astfel că acordul între cele două părți ar putea fi semnat până la sfârșitul acestui an.

“Dacă această comandă se concretizează, este o veste bună pentru companiile franceze, pentru cele 500 de firme care lucrează pentru programul Rafale. Pentru că vorbim despre Dassault, dar există și multe companii care colaborează la acest program, este echivalentul a 7.000 de locuri de muncă pentru 18 luni”, a afirmat Parly, la postul BFM Business.

Potrivit publicației La Tribune, Indonezia dorește ca să ajungă la un acord „înainte de sfârșitul anului”.

Florence Parly, ministrul forțelor armate, și omologul său indonezian, Prabowo Subianto, au discutat telefonic, pe data de 26 noiembrie, despre acest potențial contract, potrivit sursei menționate anterior.

Nu este prima discuție între cei doi oficiali pe tema unor potențiale achiziții de armament. În cursul acestui an s-au desfășurat discuții între Jakarta și Paris privind posibilitatea ca Indonezia să cumpere din Franța avioane Rafale, dar și patru submarine Scorpene, înarmate cu rachete de croazieră Exocet SM39, cât și două corvete Gowind 2500.

În ultimul deceniu, Indonezia a cumpărat echipamente militare în valoare de 1,62 miliarde de dolari din Franța.

În cazul în care această tranzacție se va concretiza, ar fi o victorie nesperată pentru francezii de la Dassault, în condițiile în care Indonezia s-a arătat anterior interesată să achiziționeze fie avioane F-35 din SUA, fie Suhoi Su-35 (Flanker-E, potrivit terminologiei NATO), fie aparate second-hand Eurofighter din Austria.

În luna martie, Sakti Wahyu Trenggono, ministrul adjunct al Apărării din Indonezia, a declarat că Jakarta este interesată să cumpere aeronave multirol F-35 Lightning II, deși Washingtonul ar fi propus Indoneziei doar cea mai avansată variantă de F-16 – F-16 Block 70 Viper.

Sfârșitul acestui an pare să se anunțe ca unul bun pentru compania Dassault, care luna trecută a primit și o comandă pentru 12 avioane Rafale pentru Forțele Aeriene Franceze. Înainte de această comandă suplimentară, firma franceză se confrunta cu riscul ca linia de producție Rafale să fie întreruptă în 2024, după livrarea celor șase avioane noi achiziționate recent de Grecia (care a cumpărat și 12 aeronave Rafale second-hand, din inventarul aviației franceze).

Parly a amintit că Dassault participă cu Rafale la competiția pentru contracte de achiziție și în alte țări, precum Finlanda sau Elveția.

Indonezia mai are în dotare 33 de aparate F-16 recondiționate, folosite anterior de Garda Națională a SUA, dar și câteva aeronave rusești Su-27 și Su-30.

Interesul Jakartei pentru Rafale este o lovitură pentru speranțele Rusiei de a vinde Su-35 în Indonezia.

Negocierile pentru achiziția de avioane Suhoi Su-35 s-au încheiat în 2018, dar Indonezia a fost reticentă să semneze contractul cu Moscova, în valoare de peste 1 miliarde de dolari, aparent, de tema unor potențiale sancțiuni din partea Washingtonului.