ApărareȘtiri

FOTO/VIDEO. Transportor blindat Piranha, cu aruncător calibru 120 mm, prezentat de GDELS la Eurosatory 22

Blindat PIRANHA MC echipat cu aruncător de 120 mm (FOTO: GDELS)

General Dynamics European Land Systems (GDELS) a prezentat o varietate de vehicule blindate la expoziția internațională de apărare Eurosatory 2022, inclusiv un transportor Piranha MC, echipat cu aruncător calibru 120 mm, dezvoltat pentru Elveția. Și Armata Română utilizează aruncătoare calibru 120 mm pe șasiu de Piranha III, în curând și pe Piranha V.

Începând din anul 2024, Armata elvețiană va fi echipată cu cel mai nou sistem de aruncător retractabil RUAG Defence 120 mm Cobra, montat la bordul unui transportor blindat GDELS-Mowag Piranha IV 8×8 modificat.

Varianta Piranha echipată cu aruncător este extrem de mobilă și oferă o protecție ridicată pentru echipajul său. După sosirea în poziția de tragere, sistemul este pregătit de deschiderea focului în 30 de secunde. Aruncătorul poate trage 4 proiectile în mai puțin de 20 de secunde, iar vehiculul poate părăsi rapid poziția de tragere după finalizarea misiunii de bombardament. Sistemul are o rază de acțiune de până la 9000 de metri și poate utiliza diferite tipuri de muniție.

Spre deosebire de Elveția, România a ales să echipeze transportoarele Piranha V cu aruncătoare autonome Cardom de la Elbit Systems, care sunt produse la Bacău. Acest tip de aruncător echipează și mai vechile transportoare Piranha IIIC ale Armatei Române.

Aruncătorul CARDOM este echipat cu dispozitive computerizate care permit controlul autonom al sistemului sau de către un echipaj de 2-4 militari. Informațiile despre țintă sunt transmise sistemului de control al focului, care calculează datele balistice și utilizează un sistem automat de ghidare pentru a orienta mortierul. Sistemul de control al focului permite utilizarea informațiilor provenite de la diverși senzori de descoperire a țintelor, inclusiv drone, radare și alte sisteme de detecție. Cadență de foc este de până la 16 lovituri pe minut, iar raza de acțiune este de la 500 de metri până la 7.000 de metri (în funcție de muniția folosită).

Blindate Piranha MC, Pandur Evo și ASCOD la Eurosatory 2022 (FOTO: GDELS/Serban & Musneci Associates)
Aruncator Elbit Systems CARDOM 120 mm prezentat la BSDA 2022

Pe lângă Piranha MC, General Dynamics European Land Systems a prezentat și trei variante de blindate șenilate ASCOD, inclusiv tancul ușor Sabrah, dezvoltat în colaborare cu israelienii de la Elbit Systems. Tancul ușor are o greutate de aproximativ 30 de tone, are la bază platforma șenilată ASCOD și este echipat cu un tun de 105 mm.

Blindate dezvoltate pe baza platformei ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) sunt utilizate de patru țări: Austria (vehicule cunoscute drept Ulan), Spania (Pizarro), Marea Britanie (Ajax), Filipine (Sabrah).

O altă noutate prezentată de GDELS la Eurosatory 2022 este DURO-e 4×4, primul vehicul off-road complet electric al grupului. GDELS, în cooperare cu MAGNA – Centrul de Inginerie Steyr și Phi-Power, au decis să dezvolte o soluție de modernizare a vehiculelor tactice DURO ale armatei elvețiene, introducând cele mai noi tehnologii, precum un motor hibrid, un generator la bord și tehnologiile de propulsie necesare pentru capabilitățile MUM-T (Man-Unmanned Teaming) cu funcții de operare automată/autonomă.

De asemenea, grupul a prezentat și vehiculul tactic ușor MERLIN, conceput pentru a răspunde cerințelor operaționale ale forțelor speciale, trupelor aeropurtate sau de infanterie ușoară. LTV MERLIN este o platformă de vehicule extrem de durabile, compacte, ușoare și robuste, care oferă o protecție sporită militarilor de la bord. Vehiculul compact 4×4 poate transporta până la 10 militari și încape în interiorul elicopterelor grele CH-47 sau CH-53.

În plus, la Eurosatory 2022 este prezentat și un vehicul Pandur 6×6 Evo al Armatei austriece, care beneficiază de un grad de protecție sporită împotrivă amenințărilor balistice și exploziilor. Blindatul poate transporta până la 11 militari și este echipat cu turela IMPACT (Integrated Precision Attack Combat Turret) de la MBDA, putând lansa rachete antitanc, antiinfrastructură sau antipersonal AKERON MP.

Vehicul tactic 4×4 LTV Merlin (FOTO: GDELS)
Transportor blindat Pandur 6×6 Evo (FOTO: GDELS)
Tanc ușor dezvoltat pe platforma ASCOD (FOTO: GDELS)
DURO-e 4×4, primul vehicul off-road complet electric al GDELS
Standul GDELS pentru România la Eurosatory 2022 (FOTO: GDELS/Serban & Musneci Associates)