ApărareCategorie PrincipalăȘtiri

VIDEO/FOTO. Pentagon: SUA și România au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea militară bilaterală în următorul deceniu

Secretarul Apărării, Mark T. Esper, s-a întâlnit pe data de 8 octombrie, la Pentagon, cu ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, ocazie cu care cei doi lideri au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030.

Documentul cuprinde obiectivele strategice și interesele comune ale națiunilor, cum ar fi modernizarea forțelor de apărare și asigurarea securității regiunii Mării Negre, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul Apărării de la Washington.

Statele Unite sunt mândre să stea alături de România ca un aliat ferm, a afirmat Esper. De-a lungul anilor, legăturile dintre cele două națiuni au devenit mai puternice.

De exemplu, România a găzduit o serie de exerciții de pregătire care îmbunătățesc interoperabilitatea și consolidează măsurile de descurajare a Rusiei de-a lungul flancului estic al NATO, a adăugat oficialul american.

Esper a mai completat că Statele Unite sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru angajamentul solid față de alianță, în mod particular prin găzduirea instalației de apărare antirachetă Aegis Ashore, care are un rol cheie pentru apărarea NATO.

Mai mult, România și-a sporit cheltuielile pentru apărare în ultimii ani pentru a depăși 2% din produsul său intern brut. Acesta servește drept un exemplu puternic pentru alte națiuni aliate, a adăugat el.

“Securitatea și prosperitatea noastră colectivă depind de toate țările partenere care fac investițiile necesare pentru o alianță mai pregătită și mai capabilă”, a spus Esper.

Angajamentul Statelor Unite față de NATO și articolul 5 este “ferm și Statele Unite sunt alături de România în promovarea păcii, democrației, libertății și celorlalte valori comune ale noastre”, a adăugat oficialul american.

Articolul 5 prevede că, în cazul în care un aliat NATO este atacat, toți ceilalți membri ai alianței vor considera acest lucru ca un atac împotriva tuturor membrilor și vor întreprinde orice acțiuni consideră necesare pentru a ajuta aliatul atacat.

Cei doi lideri au discutat și despre creșterea influenței maligne a Chinei în regiune.

La rândul său, ministrul Ciucă a afirmat că “Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru. Recenta strategie de apărare națională a României pentru 2020-2024 evidențiază atât importanța, cât și prioritatea conlucrării pentru a asigura flexibilitatea strategică a Statelor Unite la Marea Neagră.”

România investește în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care se află în apropierea Mării Negre, a mai spus el.

Nicolae Ciucă a menționat că, în urmă cu două săptămâni, România a primit un sistem de rachete sol-aer Patriot, devenind prima națiune de pe flancul estic al NATO care are în dotare un astfel de sistem.

Totodată, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a afirmat că acest acord strategic de apărare va confirma angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva puterilor străine maligne și să-și conserve integritatea frontierelor sale.

Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, precizează MApN.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic. Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Cooperarea bilaterală pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic. „Acum câteva săptămâni, în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare”, a menționat ministrul Ciucă.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au semnat o serie de parteneriate de acest tip cu țări ca Tunisia, Maroc și Bulgaria.

Astfel, cu două zile mai devreme, Esper l-a primit pe omologul său bulgar, Krassimir Karakachanov, pentru semnarea unei foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării dintre cele două țări în următorul deceniu.

Cu această ocazie, Esper a declarat că Washingtonul și Sofia au multe interese comune în planul securității, în special în legătură cu chestiuni precum securitatea Mării Negre, modernizarea apărării și cooperarea în materie de securitate.

Oficialul american a subliniat că Bulgaria joacă un rol critic în protejarea flancului estic al NATO.

În ultimii ani, atât România, cât și Bulgaria, au achiziționat sisteme de armament din SUA în valoare de mai multe miliarde de dolari, Washingtonul devenind principalul furnizor de echipamente militare al celor două țări. Totodată, cele două țări au găzduit numeroase exerciții NATO și sunt vizitate regulat de vase de război americane.

Sursa: Departament of Defense