ApărareȘtiri

FOTO. HNLMS Evertsen, fregata olandeză care a înfuriat Rusia în urma unui incident produs în Marea Neagră

HNLMS Evertsen (Ambasada Olandei/Serban & Musneci Associates.)

Manevrele fregatei olandeze HNLMS Evertsen în Marea Neagră, la sud-est de Crimeea, au reprezentat o provocare deliberată, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Pe de altă parte, autoritățile olandeze afirmă că aviația rusă a creat o situație nesigură, zburând razant în jurul navei care se afla în apele internaționale, în cursul unui incident pe 24 aprilie.

Rusia susține că fregata olandeză se îndrepta spre strâmtoarea Kerci, dintre Marea Neagră și Marea Azov, în momentul în care avioanele ruse au început să survoleze nava. Reamintim că, în luna aprilie, Rusia a închis strâmtoarea Kerci pentru navele de război ale altor țări, inclusiv cele ale Ucrainei, stat care are ieșire la Marea Azov. Interdicția, catalogată drept ilegală de țările occidentale, este programată să se încheie abia în luna octombrie 2021.

“Concluzia este, desigur, că manevrele periculoase ale fregatei olandeze au fost, de asemenea, o provocare deliberată”, a afirmat Zakharova, într-un briefing de presă pe data de 1 iulie, potrivit agenției de știri TASS.

Reprezentanta MAE rus a precizat că, spre deosebire de declarațiile părții olandeze, zborurile aeronavelor rusești au fost efectuate în deplină conformitate cu normele internaționale privind utilizarea spațiului aerian.

“Incidentul Evertsen s-a petrecut a doua zi după incidentul cu distrugătorul britanic HMS Defender, așa că este greu de rezistat tentației de a sublinia că partea olandeză a acționat în coordonare cu NATO și în direct contact cu partenerii britanici”, a mai afirmat oficialul rus.

Fregata HNLMS Evertsen a navigat în ultimele două săptămâni pe apele Mării Negre, participând la operațiuni de instruire alături de aliații și partenerii NATO din zonă pontică, inclusiv România. Alături de distrugătorul britanic HMS Defender (D36), nava olandeză a sosit luni, 14 iunie, în Marea Neagră, iar pe 2 iulie a părăsit bazinul pontic.

Cele două nave sunt detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană.

În perioada petrecută în Marea Neagră, HNLMS Evertsen a efectuat și o vizită în portul Constanța, între 26 și 30 iunie, fiind a doua oară în ultimii doi ani când nava olandeză acostează în portul românesc. După părăsirea portului, HNLMS Evertsen a efectuat activități de instruire în comun cu fregata Regina Maria în vestul Mării Negre.

Fregata olandeză HNLMS Evertsen (F805), din clasa De Zeven Provinciën, intrată în serviciu activ în 2005, are un deplasament de maxim de 6.000 de tone, 144 m lungime, 17 m lăţime și un echipaj de aproximativ 170 de membri. Cele patru nave din această clasă sunt proiectate să îndeplinească în principal două funcții: apărare antiaeriană și comandă. Funcția de apărare antiaeriană indică faptul că navele sunt echipate să protejeze un grup naval împotriva amenințărilor aeriene. Funcția de comandă înseamnă că fregatele dispun de elementele necesare coordonării mai multor nave.

HNLMS Evertsen este echipată cu un tun naval Oto Breda de calibrul 127mm; două sisteme antiaeriene cu rază scurtă Goalkeeper CIWS; un sistem de lansare verticală MK-41, cu 40 celule, pentru rachete antiaeriene Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) sau Standard SM-2; opt instalații de lansare pentru rachete antinavă RGM-84 Harpoon, tuburi lanstorpilă pentru torpile Mark 46. Poate transporta și un elicopter NH-90. De asemenea, nava dispune și de un radar Thales SMART-L de avertizare timpurie cu rază lungă de acțiune. Fregata urmează să primească anul viitor o versiune modernizată SMART Extended Long Range (ELR), care va permite detectarea și urmărirea traiectoriei rachetelor balistice.

Deși Forțele Navale Regale ale Olandei nu sunt echipate cu rachete antibalistice SM-3, radarul SMART Extended Long Range (ELR) va permite fregatelor din clasa De Zeven Provinciën să transmită datele de monitorizare a rachetele balistice către o navă aliată echipată cu SM-3, care va putea să intercepteze rachetele balistice în zbor.

Navele din această clasă au fost construite în Olanda, în perioada 1998-2005 la șantierul Royal Schelde Group din Vlissingen, actualmente Damen Schelde Naval Shipbuilding.

HNLMS Evertsen (Sursa foto: Ambasada Olandei/Serban & Musneci Associates.)