FOTO: Drona Watchkeeper X, propusă Armatei naționale de un consorțiu româno-britanic, prezentată în premieră în România
Compania românească Aerostar S.A. și britanicii de la U-TacS au semnat marți, 20 iulie, un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper, care își propune să dezvolte drone tactice în România pentru Armata națională. Consorțiul va include și firmele Thales Systems Romania și Romaero S.A., dar şi Institutul Național de Cercetare Aerospațială din România „Elie Carafoli” (INCAS).
Cu ocazia evenimentului, care s-a desfășurat la sediul Aerostar S.A. din Bacău, în prezența unor invitați oficiali ai instituţiilor statului, diplomați și reprezentanți de companii din industria de apărare din România, a fost prezentat și un model al dronei tactice Watchkeeper X.
”Sistemul Watchkeeper a fost dezvoltat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice. România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire și de faptul că este un sistem integrat NATO”, a declarat Geraint Lloyd, director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.
”Reprezentanții armatei române sunt oricând bineveniți să vadă Watchkeeper și să se antreneze împreună cu forțele britanice. Știm că soldații românii au văzut drona în acțiune în Afganistan”, a completat reprezentantul firmei britanice.
La rândul său, Grigore Filip, directorul general al Aerostar S.A., a explicat că ”drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată și personalizată în România și mai multe componente pot fi produse în plan local” și programul include și instruire și suport logistic.
Reprezentantul Aerostar a mai precizat că parteneriatul industrial este unul ”reciproc avantajos”, deoarece ”România are o industrie de apărare care poate fi valoroasă și pentru programul britanic Watchkeeper”.
”Astfel, România și Marea Britanie vor putea colabora pentru dezvoltarea acestui program în viitor”, a completat Grigore Filip.
Nou înființatul consorțiu româno-britanic oferă României varianta Watchkeeper X, a doua generație a Watchkeeper, pentru Programul Drone Tactice – UAS, lansat de Ministerul Apărării.
Programul Drone Tactice – UAS prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II, de același tip, iar valoarea estimată a programului este de circa 277 milioane de dolari + TVA.
Umbrela Strategică a relatat anterior că programul Watchkeeper WK450 a fost lansat în anul 2005. Aeronava fără pilot, având la baza drona Elbit Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS este bruiat. Sistemul a fost dezvoltat în concordanță cu standardele NATO și cerințele specifice ale Forțelor armate regale britanice.
Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și pentru alte scopuri în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, monitorizarea infrastructurii critice.
Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.
Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.
Compania mixtă U-TacS a fost creată în 2005 pentru a oferi armatei britanice un sistem aerian tactic fără pilot. Până în 2019, grupul Thales a fost responsabil pentru comercializarea dronelor Watchkeeper, însă aceste atribuții au fost preluate de U-TacS.
Pe lângă Watchkeeper X, alte propuneri pentru programul de înzestrare sunt Hermes 450 (Elbit), și Tactical Heron (Israel Aerospace Industries).
Sursa foto: Aerostar S.A./U-TacS/Links Associates)