ApărareȘtiri

FOTO. Avioane F-16 și MIG-21 LanceR ale aviației române au testat apărarea antiaeriană a navelor participante la exercițiul Sea Shield

MiG-21 Lancer (Commander SNMG2)

Avioane de luptă F-16 și MIG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române și Eurofighter Typhoon, din cadrul detașamentului spaniol dislocat în țara noastră, au testat capacitatea navelor aliate de a contracara amenințările aeriene în cadrul Sea Shield 21, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.

Evenimentul de instruire de apărare antiaeriană s-a desfășurat pe 23 martie în zona de vest a bazinului Mării Negre.

Avioanele au simulat diverse roluri, de la hărțuirea grupului naval până la un atac direct simulat asupra flotei, inclusiv cu rachete antinavă și cu tunul.

Exercițiul s-a încheiat cu trei avioane spaniole Eurofighter asigurând protecția grupului naval împotriva unui atac executat cu două aeronave F-16 și două Mig-21 ale Forțelor Aeriene Române. Programul detaliat a permis tuturor unităților să își ajusteze tacticile, tehnicile și procedurile și să îmbunătățească gradul de pregătire al forțelor NATO din regiune, se arată într-un comunicat al Comandamentului Aerian Aliat.

Eurofighter (Commander SNMG2)

Sea Shield 21 este un exercițiu naval multinațional în Marea Neagră, condus de România, cu o participare impresionantă, care a provocat o reacție „fără precedent” din partea Rusiei.

Peste 2.400 de militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, SUA și Turcia), 18 nave de luptă și 10 aeronave participă la exercițiul Sea Shield 21, ce se desfășoară în perioada 19-29 martie.

La manevre vor lua parte și vasele din gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care include și fregata „Regina Maria” (F222), se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

Exercițiul cuprinde toate etapele unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.

De asemenea, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze vor acționa conjugat de la Capu Midia, pentru respingerea forțelor inamice. Armata română participă cu complexul 4K51 RUBEZH, de origine sovietică, care poate lansa rachete antinavă P-15 „Termit”.

Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la Exercițiul „Sea Shield 21” cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”. Astfel, militarii români au ocazia să se familiarizeze cu acest sistem antinavă, care este similar cu pe care și România dorește să-l achiziționeze.

Guvernul român a aprobat deja achiziționarea de sisteme mobile antinavă de coastă în cadrul programului „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).