ApărareȘtiri

Fost pilot USAF: Sistemele avansate de pe F-22 pot îmbunătăți și performanțele avioanelor mai vechi, inclusiv F-16

Avion F-16 Block 70 (FOTO: Lockheed Martin)

Sistemele de ultimă generație de la bordul F-22 pot îmbunătăți și performanțele avioanelor de luptă mai vechi, precum F-16 Fighting Flacon, susține dr. Dan „Bat” Manuel, un fost comandant american implicat în testarea bombardierelor invizibile pe radar B-2 Spirit.

Avioanele F-16, ușoare și agile au jucat un rol important în consolidarea puterii aeriene a SUA în timpul ultimelor decenii ale Războiului Rece și în cursul Războiul împotriva Terorii.

Dar adversarii SUA încep să ajungă din urmă aviația americană, avertizează fostul ofițer, adăugând că pentru a-și menține avantajul, Washingtonul trebuie să concentreze pe superioritatea tehnologică, adică pe tehnologii pe care adversarii nu sunt nici pe departe capabili să le dezvolte.

Potrivit acestuia, sistemele care fac avioane precum F-22 de ultimă generație, pot îmbunătăți performanța „cutiilor” mai vechi.

”Sau luăm un exemplu recent din arena militară. În 2015, în timpul războiului civil sirian, un avion rusesc Sukhoi Su-24 a intrat în spațiul aerian turc. Un F-16 turc, de fabricație americană, l-a doborât. Ambele aeronave au început să fie fabricate cu zeci de ani în urmă. Ambele sunt avioane bune. Dar în anii care au trecut, Statele Unite au lucrat în mod constant sub capota F-16, modernizându-l cu senzori și arme îmbunătățite. Acele îmbunătățiri ale sistemelor aeronavei i-au asigurat superioritatea în fața aeronavei rusești”, a explicat Dr. Dan ”Bat” Manuel.

Sistemele avansate oferă piloților o mai mare conștientizare a mediului din jurul lor și a potențialelor amenințări cu care se confruntă, făcând mai probabilă atingerea obiectivului misiunii și revenirea în siguranță, subliniază ofițerul american.

Când operezi într-un mediu plin de provocări, ceea ce se întâmplă în spatele unui avion poate fi la fel de important ca și ceea ce se află în fața lui. Sistemul potrivit de senzori cu infraroșu de înaltă rezoluție poate oferi pilotului o vedere sferică de 360 ​​de grade a spațiului său aerian. Aceste sisteme colectează imagini în timp real de la camerele montate în jurul aeronavei și le transmit pe un afișaj montat pe cască. Ele pot detecta pasiv rachete, pot urmări ținte în mod autonom și chiar pot oferi pilotului capacitatea de a vedea în întuneric total, afirmă Dr. Dan ”Bat” Manuel.

Fostul ofițer adaugă că această tehnologie avansată, precum și altele (radare, sisteme de navigație și aterizare), permit piloților care zboară în misiuni cu risc ridicat să evite și să contracareze cu succes amenințările venite din orice unghi.

Fiecare dintre aceste sisteme de ultimă generație poate fi montat pe platformele de ultimă generație, dar și pe aeronavele existente, îmbunătățind instantaneu capacitatea de supraviețuire și letalitatea aeronavelor. Forțele armate ale SUA își pot menține avantajul tehnologic în fața adversarilor săi dacă se asigură că, sub capotă, aeronavele americane profită la maximum de noile tehnologii, subliniază fostul ofițer într-un comentariu pentru portalul 19fortyfive.com.

Dr. Dan „Bat” Manuel este arhitect șef în cadrul Departamentului 22 la Raytheon Intelligence & Space. El a condus mai multe programe avansate pentru Forțele Aeriene ale SUA, a comandat singura escadrilă de testare operațională B-2 și a petrecut opt ​​ani ca instructor și evaluator în cadrul programului B-2 Spirit.