Fost ”nr 1” al Shin Bet: Israelul lucrează la reducerea nivelului tehnologic al F-35 vândute Emiratelor
Israelul încearcă să reducă nivelul tehnologic al avioanelor de generația a cincea F-35 care ar putea fi vândute Emiratelor Arabe Unite de către SUA, a declarat Yaakov Peri, fost director al agenției israeliene de securitate internă Shin Bet, în contextul în care Guvernul de la Ierusalim se teme că o astfel de achiziție de către un stat arab ar putea eroda superioritatea militară a Israelului în regiune.
“Acordul, probabil se va întâmpla. Dar Israelul lucrează la diminuarea nivelului tehnologic al avioanelor care vor fi vândute către Emiratele Arabe Unite. Cred că Israelul poate supraviețui cu Emiratele Arabe Unite având acele avioane”, a spus Peri, citat de postul i24NEWS.
Fostul oficial nu a oferit detalii despre ce tehnologii ar putea fi omise din avioanele F-35 care ar putea fi vândute Emiratelor.
La scurt timp după ce regimul de la Abu Dhabi a fost de acord să încheie un acord de pace oficial cu Israelul, Statele Unite au anunțat că studiază posibilitatea vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, veste care a stârnit o furtună pe scena politică israeliană în contextul în care, potrivit presei, premierul Benjamin Netanyahu ar fi fost de acord cu o astfel de tranzacție, fără să informeze alți lideri de la Ierusalim.
În mod particular, o serie de parlamentari, dar și majoritatea oficialilor din domeniul apărării din Israel se tem că va reduce avantajul militar deținut de statul evreu în Orientul Mijlociu.
Yaacov Peri spune că este convins că Statele Unite se vor asigura că Israelul își păstrează avantajul militar.
“Există o garanție din partea Statelor Unite cu privire la acest lucru și am încredere în ea. Ar trebui să fim îngrijorați, dar nu prea îngrijorați. Cred că fiecare președinte american va face presiuni pentru ca un astfel de acord să se întâmple pentru a crea locuri de muncă în industria de apărare”, a mai afirmat fostul director al Shin Bet.
Întrebat dacă alte țări arabe vor imita Emiratele și, în curând, își vor normaliza relațiile cu statul evreu, Yaakov Peri s-a declarat optimist.
“Cred că țări ca Bahrain, Oman și Sudan pot urma cu ușurință modelul EAU și pot încheia acorduri cu Israel. Pe de altă parte, nu cred că Arabia Saudită se va grăbi pe această cale, dar va susține inițiativele partenerilor săi”, a explicat fostul oficial.
La mijlocul lunii august, Israelul și Emiratele Arabe Unite au anunțat că au ajuns la un acord de pace în urma medierii americane. Cele două țări au anunțat oficial că vor stabili relații diplomatice complete în schimbul suspendării de către Israel a planurilor de anexare a unor părți din Cisiordania.
În urma acordului, Emiratele Arabe Unite devin a treia țară arabă, după Egipt și Iordania, care are relații diplomatice oficiale și active cu Israelul.