Forțele speciale americane testează în Siria o “lunetă inteligentă” concepută pentru a neutraliza drone
Forțele speciale americane testează în Siria dispozitivul electronic de țintire SMASH 2000 pentru arme de asalt, care s-ar putea dovedi o soluție pentru contracararea atacurilor cu drone-kamikaze.
Mai multe fotografii, publicate de armata americană, arată câțiva militari din forțele speciale folosind dispozitivul Smart Shooter SMASH 2000 montat pe carabine M4A1 în cursul unor teste desfășurate la baza al-Tanf din sudul Siriei, relatează publicația Stars and Stripes.
Compania Smart Shooter din Israel, dezvoltatorul aparatului, susține că dispozitivul permite utilizatorului să selecteze și să urmărească o țintă, iar sistemul permite deschiderea focului doar atunci când succesul este garantat. Sistemul electro-optic al dispozitivului, care include software de recunoaștere vizuală, activează automat trăgaciul în momentul în care este disponibilă o soluție de tragere viabilă. Dispozitivul poate fi folosit atât ziua, cât și noaptea.
“Evaluăm sistemul Smart Shooter ca o posibilă soluție la nivel individual pentru a îmbunătăți capacitățile forțelor speciale în ceea ce privește contracara sistemelor aeriene fără pilot”, a declarat purtătorul de cuvânt al SOCOM, locotenent-comandorul Tim Hawkins, citat de Task & Purpose.
Militanții rețelei teroriste Stat Islamic au apelat în numeroase rânduri la drone-kamikaze în atacurile împotriva forțelor coaliției antiteroriste în Siria și Irak.
Potrivit Hawkins, Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale (SOCOM) a achiziționat sisteme Smart Shooter SMASH 2000 în martie 2019 pentru a evalua capacitatea acestor dispozitive într-un mediu ostil.
SOCOM are în prezent 98 de sisteme SMASH 2000 în inventarul său, a spus Hawkins.
SOCOM nu este singura entitate din cadrul forțelor armate SUA care este interesată de sistemele de țintire Smart Shooter.
Potrivit lui Devin Schweiss, directorul companiei Smart Shooter, armata evaluează în prezent SMASH 2000 ca un potențial sistem de control a focului pentru viitoarele mitralierele ușoare dezvoltate în cadrul programului Next-Generation Squad Weapon.
Contracararea sistemelor aeriene fără pilot în Siria a devenit din ce în ce mai importantă pentru armata americană.
Șeful Comandamentului central al Statelor Unite, generalul Kenneth McKenzie, a afirmat în martie, în timpul unei audieri în Congres, că personalul dislocat în Siria a fost atacat în ultimele luni cu drone încărcate cu explozibili, despre care se crede că sunt folosite de militanții ISIS din regiune.
“Rușii au avut victime semnificative din această cauză, la fel ca și alte națiuni care își desfășoară activitatea acolo”, a declarat McKenzie “Deci da, este o problemă. O studiem din greu. Este una dintre cele mai importante priorități ale mele”.
Dronele ostile “s-au extins ca mărime, sofisticare, gamă, letalitate și număr” și sunt utilizate în toată zona de responsabilitate a CENTCOM, a afirmat McKenzie, menționând că “viteza și altitudinea redusă le fac dificil de detectat pe radar și există opțiuni limitate pentru a le distruge în mod eficient”, relatează Business Insider.