ApărareȘtiri

Forțele Navale ale SUA și Ucrainei au efectuat exerciții în Marea Neagră

Distrugătorul american USS Roosevelt (DDG-80) a efectuat marți exerciții în Marea Neagră alături de nave ale Marina Ucrainei, au anunțat Forțele Navale ale SUA, potrivit USNI News.

Cutterul Starobilsk (P19, clasa Island) și canonierele Nikopol (P176) și Kastopol (P180) din clasa Gurza-M (Proiect 58155) ale Forțelor Navale ale Ucrainei  au participat la exercițiu, potrivit unui comunicat de presă.

Starobilsk a servit timp de trei decenii în Paza de Coastă a Statelor Unite, fiind transferată Ucrainei anul trecut cu scopul de a consolida Forțele Navale Ucrainene.

La aplicație au participat și un elicopter Seahawk MH-60R al navei american USS Roosevelt și un elicopter ucrainean Mil MI-14.

“Efectuarea de exerciții cu partenerii ucraineni ai NATO demonstrează puterea și capacitățile combinate care se regăsesc mereu atunci când forțele navale ale celor două națiuni noastre se reunesc. Parteneriatul dintre Statele Unite și Ucraina, care există de zeci de ani, nu a fost niciodată mai puternic ”, a afirmat comandorul Ryan Kendall, comandantul navei USS Roosevelt.

“Marina ucraineană este o organizație profesionistă cu o mulțime de capacități și seturi de abilități care provoacă echipa mea să funcționeze la capacitate maximă; a fost o adevărată plăcere să lucrez cu echipa lor navală în Marea Neagră”, a adăugat el.

Tranzitul lui Roosevelt către Marea Neagră pentru acest exercițiu marchează cea de-a șasea călătorie a unei nave americane către bazinul pontic, a comunicat Marina SUA.

În luna iulie, Forțele Navale ale SUA a participat la exercițiul multinațional Sea Breeze 2020 în Marea Neagră, alături de alte șapte națiuni, inclusiv România și Ucraina.

Vorbind reporterilor în cursul exercițiului Sea Breeze, comandantul unui distrugător american care a participat la exercițiu a declarat că Marina SUA este în „alertă” din cauza activității rusești în vestul Mării Negre.

„Cu siguranță există o prezență rusă aici. Nu a existat nicio confruntare. Fiecare interacțiune pe care am avut-o cu ei a fost sigură și profesionistă”, a spus comandorul Craig Trent, comandantul distrugătorului USS Porter (DDG-78), pe 22 iulie.

“Cu siguranță sunt acolo. Cu siguranță se uită la noi”, a adăugat el. “Ne uităm la ei … Dacă ceva devine nesigur sau neprofesionist, suntem pregătiți să luăm măsuri pentru a ne asigura că suntem în siguranță”.

La începutul lunii septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a declarat preocupat de faptul că nave ale unor țărilor din afara bazinului pontic sunt prezente aproape constant în Marea Neagră, o zonă considerată strategică de către Alianța Nord-Atlantică, dar și de către Moscvoa.

“Și despre flota lor [NATO] din Marea Neagră. Nu numai că statele din afara regiunii își au flotele și navele aici. A devenit o [practică] regulată. Este evident că urmărim manevrele [acelor nave]”, a afirmat ministrul rus.

“Ce fac acolo? Bineînțeles, facem tot posibilul pentru a preveni orice amenințare la adresa țării noastre noastre”, a adăugat Șoigu, relatează agenția Tass.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a completat oficialul rus.