ApărareȘtiri

Forța militară a Rusiei, la cel mai înalt nivel după Războiul Rece – studiu

Sursa: Russian MoD

Forțele armate ruse sunt în prezent mai capabile decât în ​​orice alt moment după încheierea  Războiului Rece, în urma unui efort de modernizare ce a creat o forță militară mai agilă, avertizează un studiu recent, realizat de centrul de cercetare Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Marea Britanie, informează publicația Star and Stripes.

Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele armate ale Rusiei vor putea să susțină ritmul de avans din ultimii ani, având în vedere problemele financiare ale țării, precizează autorii.

“Deși semnificativ mai mici decât predecesorii lor sovietici, aceste forțe sunt mai bine echipate, cu personalul profesionist tot mai prevalent”, se arată în cea mai recentă evaluare a armatei ruse de către cercetătorii britanici.

Raportul, publicat miercuri, descrie o armată care și-a revenit din perioada de neglijare din anii 1990, când în Rusia domnea haosul după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Moscova a beneficiat, de asemenea, de lecțiile învățate în cursul succintului său război cu Georgia, din 2008, care a evidențiat o serie de deficiențe în ceea ce privește comanda și controlul, dar și în plan logistic, potrivit raportului IISS.

Deși rușii au învins cu ușurință forțele georgiene, mult mai mici, Moscova a lansat programul de reformă „New Look” pentru a aduce îmbunătățiri „în urma performanței slabe a forțelor armate”, afirmă autorii raportului.

Aceste reforme au pus bazele actualei armate ruse, care este folosită pentru a extinde influența Moscovei dincolo de granițele sale.

“Anexarea Crimeii de către Rusia, implicarea sa în războiul din estul Ucrainei și intervenția sa decisivă în războiul civil sirian exemplifică consolidarea încrederii și capacităților militare”, se arată în raport.

Forțele terestre ale Rusiei au fost modernizate cu noi sistem de armament, inclusiv sistemul de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune și noi unități de artilerie autopropulsată. Combinate cu noi rețele de comandă și control și drone, forțele rusești pot „găsi, imobiliza și ataca formațiuni adversare la o distanță mai mare decât înainte”, se arată în raport.

De asemenea, Rusia și-a modernizat forțele navale, în special prin dotarea cu submarine mai moderne.

Deși mai mici decât în ​​epoca sovietică, Forțele aeriene au avansat față de perioada războilor din Cecenia și a conflictului din Georgiei, care au expus lacune în privința dotării și pregătirii. După 2015, îmbunătățirea puterii aeriene a Rusiei a fost observabil în Siria, unde Moscova a trimis aeronave modernizate, potrivit raportului.

Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele armate ale Rusiei vor putea să susțină progresul, având în vedere constrângerile bugetare cu care se confruntă țara.

“Cu toate acestea, combinate cu politica externă mai fermă a Moscovei, forțele armate ale Rusiei în 2020 constituie o capacitate care nu trebuie ignorată“, conchide raportul IISS.