• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Fondul european de apărare: 205 milioane euro pentru a stimula autonomia strategică și competitivitatea industrială în UE

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Comisia a anunțat recent 16 proiecte industriale paneuropene în domeniul apărării și trei proiecte vizând tehnologiile disruptive, care vor beneficia de finanțare în valoare de 205 milioane EUR prin intermediul celor două programe precursoare ale unui Fond european de apărare complet: Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR) și Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP).

  Printre propunerile care vor beneficia de finanțare prin EDIDP se numără și un proiect la care participă două instituții de cercetare din România.

  Sursa: European Commission

  Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Prin cheltuieli conjugate, Fondul european de apărare va fi mai bine utilizat, iar fragmentarea și ineficiența vor fi reduse. Rezultatele pozitive ale programelor precursoare, anunțate astăzi, arată potențialul mare care există în cooperarea dintre industriile de apărare mari și mici din toată Europa.”

  Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Aceste proiecte promițătoare demonstrează capacitatea UE de a promova și de a sprijini cooperarea dintre industriile de apărare din Europa și dintre statele membre. Prin dezvoltarea de tehnologii și capacități de vârf în domeniul apărării consolidăm reziliența și autonomia strategică ale UE. Toate părțile implicate în lanțul valoric din sectorul apărării pot beneficia de acest lucru, indiferent de dimensiunea și originea lor în interiorul UE. Cu un nivel de finanțare adecvat, Fondul european de apărare va putea amplifica semnificativ aceste prime reușite”.

  Rezultatele anunțate sunt foarte pozitive și confirmă caracterul adecvat pentru scopul urmărit al modelului Fondului european de apărare. Principalele elemente demne de menționat sunt:

  Proiectele anunțate vor sprijini dezvoltarea capacităților europene de apărare, cum ar fi dronele și tehnologiile conexe (drone tactice și drone dificil de detectat, sisteme de detecție și evazive pentru drone militare, platforme informatice periferice pentru drone), tehnologii spațiale (receptoare criptate Galileo de calitate militară, sarcină utilă optică de calitate militară pentru sateliți mici, sisteme big data pentru supraveghere prin satelit), vehicule terestre fără pilot, sisteme de rachete de înaltă precizie, (BLOS – rachete antitanc), viitoare platforme navale, capacități de atac electronic aeropurtate, rețele tactice și suprasecurizate, platforme de avertizare pentru situații de urgență cibernetică sau tehnologii de camuflaj activ de generație următoare.

  Agenţia de cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”- INCAS București participă la proiectul Future Integrated Training Solution for TOP gun (FITS4TOP) al cărui scop este să dezvolte o platformă de antrenament pentru piloții militari. Proiectul, care are o valoare de 5,2 milioane de euro, este coordonat de grupul italian Leonardo S.P.A.

  Aceste proiecte se adaugă celorlalte 15 proiecte de cercetare deja finanțate începând din anul 2017 prin PADR și sprijinului direct care va fi acordat pentru două proiecte de anvergură (MALE – drone de medie altitudine și mare anduranță și ESSOR – tehnologii radio europene securizate definite prin software).

  Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în valoare de 500 de milioane EUR pentru perioada 2019-2020, și, respectiv, Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR), care a dispus de un buget de 90 de milioane EUR pentru perioada 2017-2019, sunt programe-pilot ale viitorului Fond european de apărare, care vor sprijini funcționarea unei baze industriale de apărare inovatoare și competitive și vor contribui la autonomia strategică a UE. PADR acoperă faza de cercetare a produselor de apărare, inclusiv cele privind tehnologiile disruptive, în timp ce EDIDP sprijină proiectele de colaborare privind dezvoltarea, de la proiectare la prototip.

  În aprilie 2020 au fost publicate alte 12 cereri de propuneri din cadrul EDIDP, cu un buget total de peste 160 de milioane EUR, care reflectă necesități esențiale în materie de capacități. Propunerile pentru prezenta ediție 2020 trebuie depuse până la 1 decembrie 2020. Mai multe informații cu privire la cererile de propuneri EDIDP pentru 2020 sunt disponibile pe Portalul pentru finanțare și licitații.

  Lansat în 2017 pentru o perioadă de trei ani, PADR va aloca fonduri pentru un total de 18 proiecte colaborative de cercetare. Rata totală de răspuns la cererile de propuneri PADR a fost ridicată și a arătat interesul pe care îl au industria, societățile mai mici și comunitatea europeană de cercetare de a se implica în proiecte europene de cercetare în colaborare. Participarea IMM-urilor la cererile de propuneri PADR a fost semnificativă, reprezentând 22 % din propuneri. Aproximativ 900 de entități din 27 de state membre au solicitat finanțare prin PADR în perioada 2017-2019 și 202 au fost finanțate.

  În industria de apărare a UE lucrează aproximativ 440 000 de angajați cu înaltă calificare, iar activitatea sa a avut multe efecte de propagare asupra aplicațiilor civile și este, într-o măsură din ce în ce mai mare, o industrie care aduce beneficii economiei în general. Acest sector va fi afectat sever de criza provocată de coronavirus. Deblocarea a peste 200 de milioane EUR va contribui la sprijinirea competitivității și a potențialului său de inovare, inclusiv prin stimularea investițiilor statelor membre în cercetare și dezvoltare printr-un efect de levier de peste 113 milioane EUR.

  Te-ar mai putea interesa

  Premierul Ciucă, de Ziua SIE: Ca militar, au toată admirația mea ! Știm că sunt mereu la datorie Strategia militară a României 2021-2024, aprobată de Guvern. Apărarea are asigurat un buget de 2% din PIB Promisiuni respectate

  Ultimele știri

  Industria alimentelor fast food trece printr-o ”furtună economică”  Directorul FBI Christopher Wray a avut o ”întâlnire de lucru” cu directorul interimar al SRI Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi