IntelligenceIT&CȘtiri

FBI: Infractorii cibernetici au obținut venituri de 3,5 miliarde de dolari în anul 2019

Internet Crime Complaint Center (IC3) - FBI
  • În ultimii cinci ani, pierderile provocate companiilor și cetățenilor de infractorii cibernetici depășește 10 miliarde de dolari.
  • “Infractorii devin atât de sofisticați” încât este tot mai dificil de depistat ce este fals de ceea ce este real, avertizează un oficial FBI.

Infractorii cibernetici au reușit anul trecut să obțină venituri de cel puțin 3,5 miliarde de dolari, potrivit datelor din Raportul privind Infracțiunile pe Internet în 2019, publicat marți de Centrul pentru Reclamații privind Infracțiunile pe Internet (IC3) din cadrul FBI.

Centrul a primit anul trecut peste 467.000 de reclamații de la companii și persoane fizice, adică în medie aproape 1.300 pe zi.

Acțiunile de tip “phishing” și extorcarea au rămas cele mai populare moduri de a păcăli utilizatorii.

Donna Gregory, directorul IC3, a declarat că “infractorii devin atât de sofisticați”, încât “devine tot mai greu ca victimele să observe semnele de avertisment și să distingă ce este real de ceea ce este fals”.

Din punct de vedere financiar, cele mai costisitoare plângeri au implicat spargerea conturilor de e-mail; escrocherii, inclusiv romantice; sau imitarea contului unei persoane sau companii cunoscute victimei pentru a colecta informații personale sau financiare.

Anul trecut, IC3 a înregistrat 13.633 reclamații de la victime din 48 de țări ale așa-numitei înșelătorii de tip asistență tehnică – un escroc sună o persoană și pretinde că există o problemă cu computerul care trebuie remediată imediată, solicitând în schimb o taxă. Pierderile în urma acestei înșelătorii s-au ridicat la peste 54 milioane dolari, iar marea majoritate a victimelor aveau vârsta de peste 60 de ani.

Acțiunile de tip “ransomware” – hackerii blochează calculatoarele și cer o plată pentru a le debloca – a adus infractorilor venituri de peste 8,9 milioane de dolari pe parcursul anului, potrivit FBI.

“Informațiile transmise la IC3 joacă un rol esențial în ceea ce privește abilitatea FBI de a înțelege adversarii noștri cibernetici și motivele lor”, a afirmat Matt Gorham, director asistent al diviziei cibernetice a FBI.