ApărareImportant

F-35: Peste 990 de avioane livrate, peste 2400 de piloți și peste 16.000 de tehnicieni antrenați

F-35A (FOTO: Lockheed Martin)

România ar putea să devină cea de-a douăsprezecea țara europeană care alege avioanele de generația a cincea F-35 Lightning II. România și-a anunțat deja intenția de achiziționa a 32 de avioane F-35 – împreună cu motoare de rezervă, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer și aer-sol – la un cost total estimat la 6,5 miliarde de dolari.

Un avion F-35 al Forţelor Aeriene ale SUA este expus și la Black Sea Defense and Aerospace 2024, expoziție are s-a deschis miercuri la București.

Cu peste 990 de aparate livrate până în acest moment la nivel mondial , F-35 este unul dintre cele mai numeroase avioane de luptă în serviciu activ, fiind utilizat de țări din întreaga lume.

Numărul piloților antrenați să zboare cu F-35 depășește cifra de 2.430, iar numărul total de ore de zbor cu aeronava de generația a cincea a ajuns la peste 842.000, potrivit datelor prezentate de reprezentanții Lockheed Martin, miercuri, în cadrul unui briefing de presă în România.

Pe măsura maturizării programului F-35 și cu peste 16.065 de tehnicieni antrenați să asigure mentenanța acestui tip de aeronavă, costurile per oră de zbor au scăzut cu 50% comparativ cu 2015.

Greg Day, director în cadrul Lockheed Martin, a explicat că “la peste 100.000 de ore de zbor am început să avem suficiente informații pentru a înțelege cât de fiabil şi de facil de întreținut este sistemul”.

Atuurile F-35 Lightning II:

    • grad redus de detectabilitate: Tehnologia stealth permite avioanelor de generația a cincea, precum F-35, să zboare nedetectate în medii ostile, aspect ce oferă un avantaj semnificativ în fața adversarilor.
    • sistem avansat de senzori: aeronava este echipată cu o paletă largă de senzori pasivi și activi ce permite o conștientizare sporită a spațiului de luptă.
    • fuziunea datelor furnizate de senzori: Prin combinarea datelor de la diferiți senzori, computerul de la bordul F-35 creează o imagine cuprinzătoare a spațiului de luptă
    • conectivitate extinsă: F-35 comunică cu alte platforme, partajând informații critice în timp real.
    • capacități de luptă aer-aer și aer-sol: Compartimentele interne pentru armament găzduiesc o gamă largă de muniții, de la rachete aer-aer la bombe ghidate.
    • viteză supersonică și rază extinsă de acțiune: F-35 poate atinge viteze de până la Mach 1,6 și poate parcurge distanțe vaste fără a necesita realimentare.
    • sistem de afișaj montat pe cască F-35 Gen III (HMDS): Piloții primesc informații esențiale direct pe vizierele căștilor, îmbunătățind conștientizarea situației.

Lockheed Martin continuă să îmbunătățească capacitățile F-35, în acest moment fiind în dezvoltare actualizarea Block 4, care va care va spori semnificativ performanțele aeronavei de generația a cincea, inclusiv prin creșterea puterii de procesare a computerului de bord, numărul de rachete transportate intern va crește de la 4 la 6 și va permite utilizarea unei palete și mai largi de muniții, precum rachete Meteor ori hipersonice.