ApărareȘtiri

F-16 și MiG-21 LancerR ale Forțelor Aeriene române și B-52 Stratofortress, în misiune la Allied Sky 2020

Foto: Forțele Aeriene Române

Șase aeronave ale Forțelor Aeriene Române, împreună cu avioane din țări aliate și bombardiere strategice americane de tip B-52 Stratofortress, au participat vineri la exercițiul aerian multinațional Allied Sky 2020.

”Exercițiul a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței – Nord Atlantice în zona de Sud-Est a Europei contribuind, de asemenea, la sporirea încrederii României privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității regionale”, au comunicat Forțele Aeriene Române.

În spațiul aerian românesc, exercițiul a fost coordonat de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și de Forțele Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE) și a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, alături de o aeronavă americană B-52 Stratofortress.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.