ApărareȘtiri

F-16 Fighting Falcon, cel mai exportat articol prin programul SUA de vânzări militare externe (FMS) în anul fiscal 2019

PAF F-16 și USAF B-1B Lancer (US Air Forces in Europe)

Avioanele multirol F-16 de la Lockheed Martin Corp. au dominat programul SUA de vânzări militare externe (Foreign Military Sales – FMS), fiind cel mai popular articol militar vândut aliaților și partenerilor Washingtonului în anul fiscal 2019, potrivit agenției de știri Bloomberg.

Statele Unite au anunțat anul trecut vânzări de aparate F-16 în valoare de 14,5 miliarde de dolari. O mare parte din această sumă se datorează exportului către Taiwan a 66 de aeronave F-16V, contract cu o valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Bulgaria și Marocul sunt ceilalți clienți care au comandat aparate F-16 noi în anul fiscal 2019.

Iar gigantul Lockheed Martin a avut și anul acesta de câștigat masiv de pe urma F-16. Luna trecută, Pentagonul a acordat companiei un contract pe 10 ani de tip termen de livrare nedeterminat/cantitate nedeterminată pentru producția aeronave F-16V pentru aliații și partenerii SUA; valoarea maximă a contractului fiind de 62 de miliarde de dolari.

Vânzările consistente de aeronave F-16 au ajutat semnificativ grupul Lockheed Martin să-și păstreze poziția în fruntea industriei mondiale de apărare, fiind pentru al 21-lea an consecutiv când se clasează pe primul loc în Top 100 companii de apărare din lume, un clasament întocmit de portalul de știri Defense News.

Lockheed Martin a realizat venituri din apărare de 56,6 miliarde de dolari în anul fiscal 2019, cu 12% în plus față de anul fiscal precedent. Pe locul al doilea, la o distanță apreciabilă s-a clasat Boeing, cu venituri din sectorul apărării de 34,3 de miliarde de dolari în anul fiscal 2019.

Administrația Trump a încurajat vânzările americane de armament și a direcționat agențiile guvernamentale să accelereze și să extindă exporturile militare.

Potrivit Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (DSCA) de la Washington, exporturile prin programul de vânzări militare externe (FMS) au avut o valoare de 55,7 miliarde de dolari în anul fiscal 2018, cu 33% mai mare decât în anul precedent, iar valoare exporturilor militare a rămas constantă în anul fiscal 2019.

Datele se bazează pe notificări de iminente vânzări militare externe trimise Congresului de către Departamentul de Stat.

Programul de vânzări militare externe permite națiunilor aliate să achiziționeze sisteme de arme și alte echipamente militare care sunt și în dotarea Forțelor Armate ale SUA. Agenția pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii gestionează aceste vânzări, ocupându-se inclusiv de informarea Congresului, și primește o mică taxă de administrare. Uneori, exporturile sunt finanțate de guvernul SUA prin programe de asistență militară străină, iar altele sunt plătite chiar de țările care fac achizițiile.

Guvernele străine și alte organizații pot cumpăra, de asemenea, echipamente militare prin vânzări comerciale directe, care nu sunt intermediate de armata SUA, dar sunt autorizate de Departamentul de Stat. Aceste vânzări nu sunt incluse în totalul exporturilor prin programul de vânzări militare externe.

Majoritatea exporturilor prin FMS în anul fiscal 2019, încheiat pe 30 septembrie anul trecut, au mers către regiunea Asia-Pacific, preponderent către Japonia și Coreea de Sud, ambii aliați SUA amenințați de ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. Orientul Mijlociu a fost a doua cea mai activă regiune în ceea ce privește achiziția de arme americane, cu vânzări către Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Maroc.

Europa s-a clasat pe locul trei, cu vânzări externe către Germania, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Grecia, Spania, Regatul Unit, cât și România.

Președintele SUA, Donald Trump, a lansat recent acuzații surprinzătoare pe tema legăturilor dintre Pentagon și industria de apărare din SUA. Trump – care a susținut în mod public vânzările SUA de armament în plan intern și extern – a declarat că liderii Pentagonului vor să „lupte în războaie” pentru a satisface industria de apărare.

„Nu spun că armata este îndrăgostită de mine. Soldații sunt”, a spus Trump. „Liderii Pentagonului probabil că nu sunt pentru că ei nu vor să facă altceva decât să lupte în războaie, astfel încât toate acele companii minunate, care produc bombe, produc avioane și fac orice altceva, să rămână fericite”.