ApărareȘtiri

„Breeze 21” la final. România a participat cu o fregată, un dragor și o navă purtătoare de rachete

Exercițiul naval Breeze 21, cu fregata Regina Maria în prim plan (Forțele Navale Române)

Fregata „Regina Maria” (F-222), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” și nava purtătoare de rachete “Lăstunul” ale Forțelor Navale Române au participat, în perioada 11-19 iulie, la exercițiul multinațional „Breeze 21”, alături de forțe din alte 13 țări, potrivit unui comunicat.

Aplicația militară multinațional, organizat de Marina Bulgariei, a inclus activități de protejare a unei grupări în cele trei medii de acțiune (aerian, naval și submarin) sau de asigurare a libertății de navigație ori de conducerea în siguranță a unui grupul de nave printr-un canal dragat.

Aproximativ 2.100 de militari, cu 30 de nave, trei avioane, opt elicoptere, și două grupări navale permanente NATO – SNMG-2 și SNMCMG-2 – au luat parte la exercițiul care s-a desfășurat în sud-vestul Mării Negre.

Fregata „Regina Maria”, care a făcut parte din gruparea navală permanentă NATO (SNMG-2), a condus o acțiune de luptă la suprafață, al cărui scenariu a presupus protejarea unei nave desemnate drept High Value Unit(HVU), coordonând vasele de război aliate pentru crearea mediului de apărare necesar protecției HVU, concomitent cu identificarea țintelor de suprafață ostile.

Operatorii de la bordul fregatei „Regina Maria” au identificat și clasificat țintele, observatorii au localizat poziția acestora, iar conducătorul acțiuni, locotenent Alexandru Dobre, a decis momentul și modul de neutralizare a țintelor de către navele aflate în subordinea vasului de război românesc.

Nava românească a participat și la acțiuni de luptă antisubmarin (ASW), alături de alte unități aeronavale. Acțiunile au inclus diverse scenarii, ocazie cu care marinarii au avut posibilitatea să testeze tehnica din dotare, abilitățile și calitățile necesare.

De asemenea, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a fost integrat în gruparea navală NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2.

Navele participante la exercițiu, împărțite în două tabere, au preluat, rând pe rând, comanda activităților de instruire ce au avut ca scop întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securității în Marea Neagră.