ApărareȘtiri

Exercițiu militar americano-ucrainean în același timp cu manevrele ruse în Belarus/România participă la exercițiile din Ucraina

Trupe române la un exercițiu militar în Ucraina (Ministry of Defence of Ukraine)

Ucraina și Statele Unite, împreună cu trupe din alte țări NATO, printre care România, au lansat pe 17 septembrie exerciții militare comune, la două zile după ce Rusia a început exerciții militare comune alături de armata din Belarus, relatează Reuters și Voice of America.

Pe lângă Ucraina și Statele Unite, la exercițiu vor participa reprezentanți ai Marii Britanii, Lituaniei, Germaniei, Danemarcei, Canadei, Poloniei, României, Comandamentului NATO, precum și personal din cadrul LITPOLUKRBRIG – Brigada lituaniano-polonă-ucraineană numit după Marele Hetman Konstiantyn Ostrozkyi. Cel mai numeros contingent străin provine din Statele Unite, informează Ministerul Apărării de la Kiev.

Ambasada americană la Kiev a transmis că exercițiile “Rapid Trident 20”, care vor fi coordonate de SUA, se vor desfășura în apropiere de Yavoriv, ​​în vestul Ucrainei și vor implica aproximativ 4.000 de militari din nouă țări.

Exercițiile arată forța parteneriatului strategic SUA-Ucraina și „angajamentul de a îmbunătăți pregătirea într-un mediu operațional provocator, care consolidează relațiile puternice ce sunt necesare pentru pace și stabilitate”.

Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs la ceremonia de deschidere a exercițiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată și capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.

Cu două zile mai devreme, forțele ruse și bieloruse au început exercițiile în regiunea Brest, în apropierea frontierei Belarusului cu Polonia.

Potrivit Ministerul Apărării de la Moscova, exercițiile din Belarus, care se desfășoare în perioada 15-25 septembrie, sunt destinate combaterii terorismului și nu sunt îndreptate împotriva altor state.

Relațiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat masiv după 2014, din cauza anexării regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care Moscova îl acordă separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

De asemenea, relațiile dintre Minsk și Kiev s-au înrăutățit după ce Ucraina a condamnat alegerile prezidențiale din Belarus din 9 august ca fiind nici libere, nici corecte, după ce comisia electorală l-a declarat pe Alexander Lukașenko câștigător la un scor neverosimil.

Confruntat cu proteste în stradă de mai multe săptămâni Alexander Lukaşenko, care neagă fraudarea scrutinului, a apelat la ajutorul aliatului său tradițional, Rusia, pe care o acuzase de tentative de destabilizare a țării în timpul campaniei electorale.

Liderul de la Minsk a declarat miercuri, citat de agenția publică de presă de la Minsk, BelTA, că Ucraina și SUA se numără printre tarile care ar fi organizat protestele din Belarus.

Rapid Trident 20 (US Army)