ApărareȘtiri

Europa șocată: “Trump a răspuns la proteste aproape exact la fel ca oponenții noștri”, susține un oficial din cadrul NATO

Unii lideri europeni sunt îngroziți și dezamăgiți de modul în care președintele american Donald Trump a reacționat la protestele tensionate din SUA, provocate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat în timpul arestării de către un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, relatează Business Insider, citând mai mulți oficiali europeni și NATO.

“A fost înfiorător să vedem că Statele Unite au decăzut la a folosi același stil și retorică autoritaristă pe care împreună ca aliați le-am criticat în Orientul Mijlociu și Europa de Est”, a declarat pentru Business Insider un oficial militar din cadrul NATO, care a participat la operațiuni în Orientul Mijlociu și Africa.

Iar opinia acestuia nu este singulară în Europa; unii oficiali pronunțându-se fățiș în favoarea protestatarilor.

“Protestele pașnice pe care le vedem în Statele Unite … sunt de înțeles și mai mult decât legitime. Sper că aceste proteste pașnice nu se vor transforma în violență, dar chiar mai mult decât atât, sper să conteze în Statele Unite”, a afirmat Heiko Maas, șeful diplomației germane, pe 2 iunie.

În ultimele zile, zeci de orașe din SUA au fost scena unor proteste antirasiste și față de brutalitatea poliției, declanșate de moartea lui George Floyd. Multe demonstrații au fost pașnice, însă, în unele zone, protestele au degenerat în confruntări violente între unii manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat jafuri și acte de vandalism.

Potrivit Fox News, protestele pașnice față de rasism și brutalitatea forțele de ordine au fost umbrit de revolte, în urma cărora au existat cazuri de clădiri incendiate sau jefuite și oameni răniți.

Mulți dintre protestatari au denunțat violențele ca fiind comise de indivizi care încearcă pur și simplu să profite de moment pentru a incita anarhie și distrugere. Unii au acuzat Antifa, mișcarea militantă de extremă stânga pe care președintele Trump vrea să o catalogheze drept organizație teroristă. Alții, cum ar fi primarul orașului Minneapolis, Jacob Frey, au acuzat adepții supremației rasei albe și „instigatorii din afara statului”.

Oficialii din Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) au descoperit că un grup online care militează pentru supremația rasei albe i-a încurajat pe susținătorii acestei idei să comită acte de violență în cursul protestelor tensionate provocate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat în timpul arestării de către un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, relatează Politico.

Potrivit îndemnului postat pe un grup de comunicare de pe serviciul de mesagerie online Telegram, violențele ar putea cauza un război rasial.

Twitter a identificat un grup ce incita la violență și care se declara ca reprezentând mișcarea “Antifa”, însă de fapt avea legături cu Identity Evropa, o grupare pentru supremației rasei albe. Contul, numit @ANTIFA_US, a fost suspendat de Twitter pentru incitare la violență.

Însă multe din declarațiile liderului de la Casa Albă – care a amenințat că va trimite armata pe străzi pentru a suprima “revoltele” și a îndemnat guvernatorii americani ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a “domina străzile” – au îngrozit și șocat partenerii europeni ai Statelor Unite.

De altfel, Trump a fost contrazis chiar și de secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, care a afirmat recent că nu susține utilizarea trupelor pentru a potoli protestele din SUA, spunând că forțele militare ar trebui utilizate pentru a impune ordinea doar în ultima instanță și doar în situațiile cele mai urgente și mai grave, potrivit CNN.

“Trump a răspuns la proteste aproape exact la fel ca oponenți noștri”, a afirmat oficialul NATO menționat anterior.

“Uitați-vă la problemele critice cu care se confruntă alianța NATO: izolarea unei [Federații] Ruse tot mai beligerante și agresive, reduce amenințării teroriste atât în ​​Europa, cât și în Orientul Mijlociu, și înfruntarea Chinei în legătura cu abordarea sa dură privind Hong Kong-ul”, a spus oficialul.

“În fiecare dintre aceste zone critice, Trump a răspuns la proteste aproape exact la fel ca adversarii noștri în fiecare din aceste domenii: refuză să-și asume responsabilitatea și dă vina pe agitatorii externi, amenință presa cu folosirea forței fizice, cere oficialilor locali să ia măsuri de reprimare mai dure împotriva protestatarilor și folosește naționalismului și religia pentru a arăta ca un dictator”, a subliniat oficialul.

“Spuneți-mi din nou prin ce este mai bun președintele Statelor Unite decât [președintele rus Vladimir] Putin sau [președintele turc Tayyip] Erdogan?” a afirmat oficialul, adăugând: “Pentru că punctul de vedere al Europei este că sunt cu toții niște lideri autoritari nedemocratici care mai bine să fie ținuți la distanță”.

Un alt oficial din cadrul forțelor de ordine dintr-un stat membru UE a declarat că imaginile cu acțiunile de reprimare a protestelor din SUA și afirmațiile dure ale lui Trump i-au făcut pe unii lideri europeni să se întrebe dacă actualul lider de la Casa Albă mai este un aliat al democrației europene, relatează Business Insider.

“Germanii au terminat-o în mod deschis acest președinte. Acesta este motivul pentru care [cancelarul german] Angela Merkel a respins oferta lui Trump de a găzdui G-7 la Casa Albă în această toamnă. Printre îngrijorările sale fiind că acesta ar putea cere ca Putin să fie invitat, și era evident că Trump era interesat doar de o ședință foto într-un an electoral, chiar înainte de alegeri”, a declarat oficialul european.

“Trump chiar crede că membrii G-7 vor sta alături de el în Grădina de Roze a Casei Albe în timp ce el trimite forțele de securitate să gazeze protestatari în fața unei biserici? Europa are suficiente probleme proprii”.

În mod cinic, state autoritariste ca Rusia, China și Iran – frecvent criticate pentru încălcările drepturilor omului – au profitat rapid de evenimentele recente din SUA pentru a condamna Statele Unite în legătură cu rasismul și modul dur în care autoritățile au reacționat la tulburările civile, relatează The Times.