ApărareIT&CȘtiri

Elon Musk susține că F-35 “nu va avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome

Sursa: Lockheed Martin

Miliardarul și inventatorul american Elon Musk, fondatorul companiei aerospațiale Space X, a declarat recent că “era avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot. Ulterior, Musk a adăugat într-un mesaj pe Twitter că avionul de generația a cincea F-35 “nu va avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome, informează CNBC.

Fondatorul Space X a făcut aceste declarații la un simpozion al Forțelor Aeriene ale SUA, care a avut loc vineri în Florida – 2020 Air Warfare Symposium.

“Era avioanelor de vânătoare s-a terminat”, a afirmat Musk, în cadrul unei sesiuni de discuții cu generalul de aviație John Thompson. “Războiul cu drone va fi viitorul”, a completat miliardarul american.

După simpozion, Elon Musk a dezvoltat subiectul pe Twitter, afirmând că rivalul avionului Lockheed Martin F-35 ar trebui să fie o dronă, controlată de la distanță de un pilot uman, împotriva căreia “F-35 nu ar avea nicio șansă”.

“Competiția ar trebui să fie un avion de luptă fără pilot, care este controlat de la distanță de un om, dar cu manevrele augmentate de autonomie. F-35 nu ar avea nicio șansă împotriva lui”, a scris Musk pe Twitter.

Musk a avertizat în repetate rânduri asupra pericolelor generate de inteligența artificială (IA). Inventatorul a afirmat că tehnologiile IA scăpate de sub control putea provoca un scenariu apocaliptic asemănător celui din filmele Terminator, informează site-ul Flight Global.

Pe 25 februarie, Departamentul Apărării din SUA a lansat un cadru etic menit să ghideze dezvoltarea inteligenței artificiale de către industria de apărare americană și utilizarea în plan militar a acestei tehnologii.

Pentagonul dorește măsuri de siguranță care să prevină potențialele vătămări neintenționate cauzate de aeronave sau arme autonome.

Cu o zi înainte, generalul James Michael Holmes, șeful Comandamentului de Luptă Aeriană, a afirmat că Forțele Aeriene Americane ar putea înlocui avioanele cu echipaj uman cu aeronave fără pilot, cum ar fi XQ-58A Valkyrie, în următorii cinci-opt ani, în condițiile în care aviația americană va retrage din uz aparatele Lockheed Martin F-16.

Aeronavă fără pilot XQ-58A Valkyrie (Air Force Magazine)

Deși dronele militare nu sunt ceva nou, avansul rapid ale inteligenței artificiale oferă liderilor aviației SUA – și lui Musk – încredere că aeronavele autonome fără pilot ar putea fi folosite în operațiuni de luptă, fără să existe riscul pierderii controlului vehiculelor aeriene din cauza bruiajului inamic.

De asemenea, în cadrul unei discuții despre rachetele reutilizabile, pe care SpaceX le dezvoltă, Musk a lăudat existența competiției în cadrul industriei aerospațiale.

“Nu pentru a provoca controverse, dar în opinia mea, Joint Strike Fighter – ar trebui să existe un concurent la JSF. Știu că acesta este [un] subiect controversat”, a afirmat miliardarul, la simpozion.