ApărareȘtiri

Elicoptere americane AH-1Z Viper și-au etalat capacitățile de luptă antiaeriană într-un exercițiu în Marea Chinei de Sud

Elicopter AH-1Z Viper lansând rachetă Sidewinder (DVIDS)

Elicoptere de atac AH-1Z Viper ale Corpului Pușcașilor Marini al SUA au efectuat un exercițiu de trageri cu rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder în Marea Chinei de Sud, au anunțat recent autoritățile americane.

În cursul exercițiului de la finalul lunii martie, elicopterele Viper, decolate de la bordul navei de desant USS Green Bay (LPD 20) – clasa San Antonio – au efectuat acțiuni cu scopul protejării unui grup naval de desant de un atac simulat. 

Grupul expediționar America, format în jurul navei de asalt USS America (LHA 6), activează în zona Flotei a 7-a a Statelor Unite cu scopul “îmbunătățirii interoperabilității cu aliații și partenerii și pentru a servi drept forță de răspuns pregătită pentru apărarea păcii și stabilității în regiunea Indo-Pacifică”, informează site-ul Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) al Departamentului Apărării din SUA.

Elicopterele Bell AH-1Z Viper pot fi dotate cu o combinație de până la două rachete aer-aer  AIM-9M Sidewinder, 16 rachete aer-sol AGM-179 Joint Air-to-Ground Missiles (JAGM) sau AGM-114 Hellfire, și până la 76 de rachete neghidate, sau ghidate cu ajutorul sistemului de dirijare cu laser Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), relatează Defence-Blog.

Acest tip de elicopter este momentan folosit de Corpul Pușcașilor Marini, însă o serie de țări și-au manifestat interesul pentru achiziționarea de aparate AH-1Z, inclusiv România.