ApărareȘtiri

După F-35, Administrația Trump anunță că vrea să vândă Emiratelor Arabe Unite și drone armate Reaper

Departamentul de Stat al SUA a informat Congresul că intenționează să vândă 18 drone militare avansate MQ-9B Reaper, ce pot fi echipate și cu rachete, către Emiratele Arabe Unite, valoarea potențialului contract fiind de până la 2,9 miliarde de dolari, relatează agenția Reuters și postul i24.

Anunțul vine după decizia de săptămâna trecută a Washingtonului de a vinde avioane de generația a cincea F-35 către Abu Dhabi, în urma normalizării relațiilor dintre EAU și Israel.

Contractul, în cazul în care se concretizează, va fi primul export de drone armate către o țară arabă de când Administrația Trump a decis în luna iulie să relaxeze restricțiile privind exporturile de drone militare avansate, prin reinterpretarea unui acord internațional pe tema neproliferării rachetelor și a altor sisteme de livrare fără pilot, măsură despre care industria de apărare din Statele Unite speră că va genera o creștere a vânzărilor de drone militare avansate în străinătate, în timp ce activiștii pentru apărarea drepturilor omului consideră că măsura riscă să alimenteze instabilitatea în zone ca Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

România, Polonia, dar și țări acuzate de numeroase încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului, precum Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, și-au manifestat interesul de a achiziționa drone americane avansate.

Potrivit agenției de știri Reuters, aeronavele fără pilot MQ-9B vor fi, de asemenea, echipate cu radar maritim și ar urma să fie livrate în 2024.

Emiratele Arabe Unite speră, de asemenea, să primească permisiunea să cumpere avioane de război electronic Boeing EA-18G Growler.

Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA în Orientul Mijlociu, și-a exprimat de mai mult timp interesul pentru achiziția de avioane de generația a cincea F-35, însă a primit șansa de a le cumpăra în urma acordului privind normalizarea relațiilor sale diplomatice cu Israelul.

Israelul s-a opus inițial vânzării de sisteme militare avansate americane către Emiratele Unite, inclusiv F-35, în schimbul tratatului de pace cu Abu Dahbi.

Totuși, la finalul lunii octombrie, Israelul a transmis că nu se va opune vânzării de aparate F-35 către Emiratele Arabe Unite, după ce liderii de la Ierusalim au primit asigurări că Washingtonul va menține superioritatea forțelor armate israeliene în regiune.

În acest sens, Trump chiar a aprobat exportul de avioane de vânătoare de generația a cincea F-22 către Israel, însă nu este clar dacă o astfel de tranzacție chiar se va produce având în vedere că avioanele F-22 nu mai sunt în producție de aproape un deceniu, iar reluarea producției nu se poate face decât la costuri foarte mari.

Totodată, este puțin probabil ca Forțele Aeriene Americane să renunțe la avioane din propria flotă, având în vedere că deja dețin un număr relativ redus de astfel de aparate performante.