ApărareȘtiri

Drama ucraineană ar trebui să fie un semnal cu privire la importanța suveranității Europei în domeniul apărării – MBDA

VL Mica (MBDA)

Directorul executiv al producătorului de rachete MBDA, Eric Beranger, a îndemnat guvernele europene să direcționeze cheltuielile destinate reconstruirii capacităților militare către industria europeană, în loc să achiziționeze echipamente din afara continentului.

În cadrul unei conferințe de presă pentru prezentarea datelor financiare ale companiei, Beranger a argumentat că invadarea Ucrainei de către Rusia are trebuie să fie un semnal de alarmă cu privire la importanța suveranității Europei în domeniul apărării.

“Drama ucraineană subliniază din nou importanța suveranității”, a afirmat șeful MBDA. “Deodată, Europei i se reamintește cu asprime că, pentru a ne bucura de felul în care trăim, trebuie să fim protejați, apărați prin acțiuni militare”, a adăugat Beranger, citat de portalul Defense News.

“Aceasta este o enormă oportunitate pentru a întări autonomia şi suveranitatea europeană”, cu condiția ca fondurile pentru înarmare să fie cheltuite pentru a achiziționa produse ale industriei de apărare din Europa, a argumentat directorul general al MBDA.

“Este nevoie de un pilon industrial continental pentru o Europă care să-și controleze propriul destin”, a subliniat Beranger.

Anul 2021 a fost unul excelent pentru producătorul de rachete, deținut de Airbus, BAE Systems și Leonardo.

Cifra de afaceri a depășit pragul de 4 miliarde de euro pentru prima dată, ajungând la 4,2 miliarde de euro, iar valoarea comenzilor a crescut masiv, ajungând la 5,1 miliarde în 2021, față de 3,5 miliarde de euro în anul precedent. Registrul de comenzi se ridica la 17,8 miliarde de euro, la sfârşitul anului 2021.

Printre cele mai importante contracte obținute de MBDA în 2021 se numără: furnizarea de sisteme de armament pentru avioanele Rafale achiziționate de Grecia și de echipament naval pentru Brazilia, Canada, Indonezia și Egipt.

Totodată, MBDA a semnat o serie de contracte privind dezvoltarea sistemului SAMP/T NG pentru Franța și Italia; revitalizarea rachetelor Aster utilizate de Marea Britanie și Italia; producția de rachete antiaeriene MICA NG pentru Franta si Mistral 3 pentru Spania.

Grupul MBDA și-a confirmat interesul pentru o serie de programe de înzestrare ale Armatei Române. Un oficial MBDA a confirmat pentru Umbrela Strategică faptul că firma europeană va propune României sistemele Mistral 3 și VL MICA (posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG). Compania indicând că va produce componente și să asambleze rachete la Electromecanica Ploiești, dacă va câștiga contractele pentru a furniza României sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).