• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • VIDEO. Două nave de patrulare rusești, distruse de drone ucrainene Bayraktar TB2 în apropierea insulei Șerpilor

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Forțele ucrainene au distrus două nave rusești de patrulare de mici dimensiuni în apropierea insulei Șerpilor folosind drone de atac Bayraktar TB2, a anunțat Valerii Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția de știri Ukrinform.

  „Două nave rusești din clasa Raptor au fost distruse în apropiere de insulei Zmiinyi (insula Șerpilor) astăzi, la primele ore. Bayraktar lucrează”, a scris Zalujni, pe rețelele de microblogging Telegram și Twitter.

  Navele clasa Raptor – Proiect 03160, cu un deplasament de 23 de tone, sunt proiectate pentru misiuni de patrulare, căutare și salvare, transport trupe în zone de coastă.

  Dronele Bayraktar TB2, fabricate în Turcia de firma ginerului președintelui Recep Erdogan, și-au demonstrat utilitatea în actualul război din Ucraina, unde au provocat pierderi semnificative forțelor rusești.

  Bayraktar TB2 este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată, putând transporta o sarcină utilă de doar 150 de kilograme. Folosită intens în luptele din Siria, Irak, Azerbaidjan, Libia și Ucraina, drona s-a dovedit a fi o soluție utilă și ieftină capabilă să distrugă echipamente militare importante, cum ar fi sisteme antiaeriene sau de artilerie, vehicule blindate, chiar și tancuri.

  Insula Șerpilor, fost teritoriu românesc anexat de URSS, a fost capturată de trupele ruse pe 24 februarie.

  Aflată la doar câțiva zeci de kilometri de coastele României și Ucrainei, insula Șerpilor permite controlarea accesului către porturile ucrainene Odessa, Herson și Mikolaiv, prin care țara vecină exportă cantități impresionante de grâne și minereuri.

  Ocuparea Insulei Șerpilor de către Rusia nu va afecta însă doar Ucraina, ci și țările din jur, în primul rând România, deoarece Moscova va putea să mute sisteme de Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) chiar în proximitatea unora dintre principalele baze militare ale României: Constanța și Mihail Kogălniceanu.

  Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, când teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS. În anul 1991, Ucraina a moștenit Insula Șerpilor după prăbușirea Uniunii Sovietice. Între 2004 și 2009, spațiul maritim din jurul insulei a fost subiectul unei dispute între Kiev și București, diferendul fiind soluționat în favoarea României. Curtea Internațională de Justiție de la Haga acordând României 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă, adică 79,34% din suprafața în dispută.

  Te-ar mai putea interesa

  Canada ar susține construirea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă cu până la 3 miliarde de dolari canadieni FOTO Generalul (f.a) Cătălin Micloș, noul comandant al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii Elemente din expertizele asupra fragmentelor de drone au fost prezentate Comisiilor pentru Apărare

  Ultimele știri

  CE a făcut apel către Polonia, Ungaria şi Slovacia pentru un compromis în criza cerealelor Generalul Dănilă:”Non Flight Zone” deasupra Deltei ar fi o soluție de securitate și un mesaj clar Mircea Geoană, despre resturile de drone: Nu este vorba de un atac deliberat