ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Dezacord între Google și Microsoft pe tema intenției Comisiei Europene de a interzice temporar recunoașterea facială

Sursa; iotworldtoday.com

Planul Comisiei Europene de a impune un moratoriu de cinci ani privind utilizarea recunoașterii faciale în spații publice a câștigat sprijinul lui Sundar Pichai, directorul general al Google și Alphabet, în timp ce președintele Microsoft, Brad Smith, s-a pronunțat împotriva acestei idei.

Într-un discurs la o conferință la Bruxelles, Sundar Pichai a afirmat că recunoașterea facială ar trebui să fie legiferată mai devreme decât mai târziu. Șeful Google a mai spus că este de datoria guvernelor să ia inițiativa în această chestiune.

„Este important ca guvernele și legiuitorii să se ocupe de recunoașterea facială mai devreme decât mai târziu și să dezvolte un cadru pentru această tehnologie”.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru postul NPR, președintele Microsoft s-a arătat neîncântat de idee, argumentând că recunoașterea facială poate fi utilă în multe cazuri, inclusiv în ceea ce privește găsirea copiilor dispăruți.

„Sunt foarte reticent în a spune să oprim oamenii să folosească tehnologia într-un mod care să reunească familiile atunci când poate ajuta la acest lucru”, a afirmat Brad Smith, citat de agenția de presă Reuters.

Oficialul Microsoft a subliniat că este important ca mai întâi să fie identificate problemele și apoi să fie concepute reglementările care să garanteze că tehnologia nu va fi utilizată pentru supravegherea în masă.

„Există o singură modalitate de a îmbunătăți tehnologia și anume de a o folosi”, a subliniat Brad Smith.

Comparativ cu Statele Unite, Comisia Europeană a adoptat o poziție mai fermă cu privire la inteligența artificială (IA), cu scopul consolidării reglementărilor existente privind confidențialitatea și proprietatea intelectuală, potrivit unui proiect al instituției, obținut de Reuters.

Proiectul include un moratoriu de până la cinci ani privind utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială în spațiile publice, pentru a oferi timp Uniunii Europene să găsească modalități de prevenire a abuzurilor.

Pichai a cerut autorităților de reglementare să adopte o „abordare proporțională” în această privință, cu câteva zile înainte ca Executivul UE să dezvăluie o serie de propuneri pe această temă.

Fără îndoială că utilizarea inteligenței artificiale (IA) trebuie să fie reglementată, a mai spus șeful Google, dar autoritățile trebuie să facă acest lucru într-o manieră precaută.

Giganți IT și recunoașterea facială

Google a transmis de mai mult timp că nu va vinde produse ce includ tehnologie de recunoaștere facială, invocând temeri privind potențialele abuzuri și supraveghere în masă, relatează Radio Canada.

Pe de altă parte, Microsoft comercializează tecnologia sa de recunoaștere facială, dar în anumite limite. Compania refuză, de exemplu, să o vândă serviciilor de imigrare și interzice poliției să o folosească în afara închisorilor.