IntelligenceIT&CȘtiri

Date personale ale unor cetățeni, sustrase de pe un portal guvernamental din Ucraina

Sursa: france24.com

Autoritățile ucrainene au anunțat recent că datele personale ale unor cetățeni au fost sustrase de pe un site guvernamental de recrutare și angajare.

Consiliul Național de Securitate și Apărare de la Kiev nu a specificat dacă scurgerea de informații a fost rezultatul unui atac cibernetic, și nici ce fel de date au fost sustrase sau cine a fost responsabil. Consiliul a precizat că „a identificat vulnerabilitatea”, iar portalul – http://www.career.gov.ua – a fost securizat, informează agenția de presă Reuters.

În ultimii ani, Ucraina și instituțiile sale au fost vizate, în mod repetat, de atacuri cibernetice.

În această săptămână, o companie ucraineană de energie, aflată în centrul scandalului privind destituirea lui Donald Trump, a fost vizată de presupuși hackeri ruși, potrivit unor experți în securitate cibernetică citați de CNN.

Iar, în urmă cu câteva zile, culegerea în mod ilicit a informațiilor a afectat și cele mai înalte niveluri ale guvernului ucrainean.

Oleksiy Honcharuk s-a oferit să demisioneze din funcția de premier al Ucrainei, după dezvăluirea unei înregistrări ilegale din biroul său, în care acesta îl critica pe președintele Volodymyr Zelenski.

Liderul de la Kiev a respins demisia lui Honcharuk și a cerut serviciilor ucrainene să stabilească cine a fost implicat în operațiunea de înregistrare secretă din biroul premierului și să ia măsuri pentru a proteja adecvat informațiile secrete.

Însă cel mai grav incident de acest fel s-a produs în iunie 2017, când un program de tip ransomware – botezat NotPetya de Kaspersky Lab, a infectat sistemele informatice ale mai multor instituții, bănci, ministere, și firme de stat și private din Ucraina, iar ulterior s-a răspândit în toată lumea, cauzând pagube totale de peste 10 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a Casei Albe, informează revista Wired.

Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA a ajuns la concluzia că serviciul militar de informații din Rusia ar fi orchestrat atacul cibernetic care a vizat în special Ucraina, însă Moscova a negat acuzațiile, informează The Washington Post.