DARPA: Lupta aeriană virtuală între un pilot și un sistem IA prefigurează simbioza om-mașină pe câmpul de luptă al viitorului
Heron Systems, o mică companie din Maryland a ocupat primul loc în competiția AlphaDogfight de la mijlocul lunii august, o competiție de trei zile concepută pentru a testa capacitățile algoritmilor avansați capabili să efectueze manevre de luptă aeriană în raza vizuală în mediul virtual.
Sistemul de inteligență artificială conceput de Heron Systems a reușit să învingă în finala virtuală un pilot experimentat al Forțelor Aeriene Americane, cu ajutorul manevrelor agresive și precise pe care pilotul uman nu le-a putut contracara, afirmă Agenția SUA pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării (DARPA).
Testele au fost concepute pentru a energiza și extinde baza de dezvoltatori de sisteme IA pentru programul Air Combat Evolution (ACE, Evoluția Luptei Aeriene) al DARPA, care încearcă să automatizeze lupta aer-aer și să încurajeze cooperarea între piloți și sisteme IA, în condițiile în care Pentagonul dezvoltă drone care vor zbura și acționa în tandem cu aeronave cu echipaj uman.
“AlphaDogfight Trials a fost un succes fenomenal, realizând exact ceea ce ne-am propus să facem”, a declarat colonelul Dan “Animal” Javorsek, manager de program în cadrul Biroul pentru Tehnologii Strategice al DARPA. “Scopul a fost să câștige respectul unui pilot de vânătoare – si, în general, în cele din urmă, al comunității de piloți de vânătoare – demonstrând că un agent de inteligență artificială poate învăța rapid și eficient manevre de luptă de bază și le poate utiliza cu succes în o luptă aeriană simulată”.
“A fost un creuzet care ne permite acum să începem să formăm echipe de oameni cu mașini, partea esențială a programului ACE, prin care sperăm să demonstrăm o relație de colaborare cu un sistem de inteligență artificială, care să se ocupe de sarcinile tactice, cum ar fi lupta aeriană, în timp ce pilotul de la bord se concentrează pe strategia la nivel superior ca manager al câmpului de luptă care supraveghează mai multe platforme aeriene”, a completat colonelul Javorsek.
“Rezultatul încercărilor AlphaDogfight Trials indică un mare potențial pentru viitoarele sisteme de luptă aeriană și concepte care implică simbioza om-mașină”, a declarat Tim Grayson, directorul Biroului de Tehnologii Strategice (STO) al DARPA.
Dezbaterea privind șansele de reușită ale unei drone autonome în luptă contra unui avion cu pilot uman a fost reaprinsă de afirmațiile făcute în februarie de miliardarul și inventatorul Elon Musk, care a declarat că “epoca avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot.
Ulterior, Musk a adăugat că avioanele de generația a cincea F-35 “nu vor avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.
“Războiul cu drone va fi viitorul”, a completat miliardarul american.