ApărareȘtiri

Crucișătorul USS Normandy a descoperit arme “de fabricație iraniană” la bordul unui velier în Marea Arabiei |VIDEO

USS Normandy (US Naval Forces Central Command)

Crucișătorul american USS Normandy (CG-60 – clasa Ticonderoga) a descoperit și confiscate arme “de fabricație iraniană”, inclusiv rachete antitanc și antiaeriene, la bordul unei ambarcațiuni cu vele în Marea Arabiei, a anunțat Comandamentul Central al SUA (USCENTCOM). Se crede că velierul se îndrepta spre Yemen, spre porturi controlate de rebelii houthi, care sunt sprijiniți de Teheran.

Autoritățile americane au comunicat joi că, “în conformitate cu legislația internațională”, echipajul navei USS Normandy a abordat pe 9 februarie velierul considerat suspect.

Printre armele confiscate se numără “150 de rachete ghidate antitanc «Dehlavieh»”, care sunt “copii iraniene” ale armelor similare de fabricație Rusia, au spus oficialii americani. La bordul velierului s-au mai descoperit trei rachete sol-aer iraniene, dispozitive iraniene de ghidare termică, componente iraniene pentru drone și vehicule de suprafață, cât și alte muniții.

Oficialii americani au menționat că multe dintre armele descoperite sunt similare cu cele confiscate de distrugătorul american USS Forrest Sherman (DDG 98 – clasa Arleigh Burke) în urma unui raid ce a vizat o navă în largul Mării Arabiei pe 25 noiembrie.

O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU interzice furnizarea, vânzarea sau transferul de arme, în mod direct sau indirect, către insurgenții houthi, o mișcare islamistă care de aproape cinci ani luptă împotriva forțelor guvernamentale, ce sunt susținute de o coaliție de state arabe, coordonată de Arabia Saudită.

USS Normandy (US Naval Forces Europe Africa)